• HealthStories.gr

    Βέβαιο το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε κόκκινο

    • NewsRoom
    Βέβαιο το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε κόκκινο


    Μέσα στην ημέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επιβολή μέτρων απαγόρευσης – lockdown – στη Θεσσαλονίκη.

    Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ξεκάθαρα να ενταχθεί η περιοχή σε εκείνες του αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο “κόκκινο”.

    Η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει ίδια, ωστόσο η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους όμορους νομούς, που είναι στο κόκκινο, είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.

    Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονταν 218 ασθενείς σε απλές κλινικές COVID-19 και άλλοι 69 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

    Αυτό, που όλοι οι αρμόδιοι συζητούν εκ νέου από εχθές, λοιπόν, είναι πώς θα αποφευχθούν καταστάσεις, όπως οι περυσινές, οπότε τα νοσοκομεία είχαν “λυγίσει” από την τεράστια πίεση και το ΕΣΥ είχε τεράστια δυσκολία να αντιμετωπίσει τις αυξημένες κατά πολύ εισαγωγές και διασωληνώσεις.

    Κανείς δεν θέλει να υπάρξει εκ νέου υποεκτίμηση του κινδύνου. Ο Οκτώβριος είναι μήνας “που καίει” για τη Θεσσαλονίκη, με τη γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και, βέβαια, με τη στρατιωτική παρέλαση, συγκυρίες που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και που, όσο κι αν τηρούνται τα μέτρα – που, ως φαίνεται, δεν τηρούνται όπως πρέπει – η διασπορά του επικίνδυνου ιού είναι δεδομένη…

    Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό – ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή – αποτελούν εμπόδιο για την ανάσχεση της επιδημίας και επειδή η κυβέρνηση φοβάται τα χειρότερα, καταρτίζει επιχειρησιακά σχέδια, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με COVID-19 λοίμωξη, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των παιδιατρικών κλινικών στη Μακεδονία και στη Θράκη.

    Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα

    Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πάντως, ότι τα μέτρα απαγόρευσης, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν, δεν θα είναι τόσο σκληρά όπως πέρυσι.

    Στο επίπεδο ετοιμότητας 4 τα βασικά μέτρα είναι:

    Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
    Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
    Μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει την επιβολή μιας τέτοιας σκληρής απόφασης – που αναπόφευκτα επισύρει και πολιτικό κόστος, μιας και θα προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλούς – αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια. Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να κάνει αυτό που πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από αύριο Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ