• HealthStories.gr

    Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα προβλήματα υγείας, οι επιπτώσεις της COVID και η μωβ μελανιά στο χέρι

    • NewsRoom
    Η βασίλισσα Ελισάβετ

    Η βασίλισσα Ελισάβετ


    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε στα 96 της μετά από μια σειρά προβλημάτων υγείας και κινητικότητας, ενώ είχε βρεθεί θετική στον COVID-19 μέσα στο έτος.

    Το παλάτι ανακοίνωσε χθες 8 Σεπτεμβρίου ότι πέθανε στη θερινή της κατοικία, το Κάστρο Balmoral στη Σκωτία, με μέλη της βασιλικής οικογένειας που έσπευσαν στο πλευρό της αφού η υγεία της «επιδεινώθηκε προς το χειρότερο», ανέφερε το Associated Press.

    Η αιτία του θανάτου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ είχε ιστορικό προβλημάτων υγείας

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βίωνε πόνους στην πλάτη με τα χρόνια και έκανε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο τη δεκαετία του 2000, ανέφερε το Time .

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η βασίλισσα εισήχθη επίσης στο νοσοκομείο για διανυκτέρευση τον Οκτώβριο του περασμένου έτους για αυτό που το παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκάλεσε «διερευνητικές εξετάσεις».

    Η βασίλισσα αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα κινητικότητας — χρησιμοποιώντας το μπαστούνι του αείμνηστου συζύγου της από τον Οκτώβριο του 2021, ανέφερε το Town and Country .

    Η μονάρχης έχασε μια λειτουργία στο Λονδίνο για τους πεσόντες βετεράνους της Βρετανίας τον περασμένο Νοέμβριο μετά από διάστρεμμα στην πλάτη της και νοσηλεύτηκε τη νύχτα για ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με το Forbes.

    «Σημαντικά πιο αδύνατη και πιο εύθραυστη»

    Στις 17 Φεβρουαρίου, εθεάθη να κρατά ένα μπαστούνι καθώς είπε στους επισκέπτες στο Κάστρο του Ουίνδσορ ότι «δεν μπορεί να κινηθεί», ανέφερε το News.com.au.

    Η δημοσιογράφος του BBC Daniella Ralph είπε στο πρόγραμμα του BBC Today, «Υπάρχουν δύο προφανείς επιβαρυντικοί παράγοντες εδώ. Πρώτον ότι είναι 96 και αυτό την τοποθετεί αμέσως στην ευάλωτη κατηγορία».

    «Επίσης, όταν βλέπετε τη βασίλισσα τώρα, είναι πολύ πιο αδύνατη και εύθραυστη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και φυσικά, τώρα θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά», συνέχισε.

    Πρόσφατες εικασίες για την υγεία της

    Μετά την εμφάνισή της την Τρίτη, όταν διόρισε τη Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, «εντάθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία της βασίλισσας», ανέφερε το Today .

    Αυτό συνέβη επειδή δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο Λονδίνο για την τελετή, και οι φωτογραφίες της εκδήλωσης δείχνουν ότι χρησιμοποίησε το μπαστούνι της σε εσωτερικό χώρο και το χέρι της ήταν μωβ.

    Οι ιατρικοί συνεργάτες του NBC News, Δρ. Natalie Azar και Dr. John Torres, υπέθεσαν ότι αυτός ο χρωματισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης αιμοληψίας ή της τοποθέτησης μιας βελόνας ενδοφλέβια στο χέρι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μώλωπες σε ηλικιωμένους.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βρέθηκε θετική στον κορονοϊό φέτος

    Η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε θετική στον κορονοϊό τον Φεβρουάριο, ανέφερε το BBC. Είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τον Ιανουάριο του 2021, και «πιστεύεται» ότι έκανε όλα τα επακόλουθα εμβόλια μετά από αυτό.

    Λίγο αργότερα, το παλάτι εξέδωσε μια δήλωση εξηγώντας ότι η βασίλισσα «βιώνει ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά αναμένει να συνεχίσει τις ελαφριές υποχρεώσεις στο Windsor την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε το Yahoo News τον Φεβρουάριο.

    Αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων πολύ σημαντικές για τους ηλικιωμένους

    “Αλλά ξέρετε, αυτό που λέμε σε όλους είναι ότι εάν είστε άνω των 80 ή 75 ετών, θα πρέπει να κάνετε τις ενισχυτικές δόσεις”, είπε ο Δρ Robert Lahita , διευθυντής του Ινστιτούτου Αυτοάνοσων και Ρευματικών Νόσων στο Saint Joseph’s Healthcare System, αναφέρει η healthline.com.

    Ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος και βασιλιάς πλέον, βρέθηκε επίσης θετικός στον COVID-19 αφού ήταν στους ίδιους χώρους στο κάστρο του Ουίνδσορ με τη μητέρα του εκείνη την εποχή, ανέφερε το BBC.

    «Με βάση όσα γνωρίζουμε για τη δραστηριότητα του COVID σε σχέση με την καρδιά και τα αγγεία, αυτό σημαίνει πήξη, και δεν ξέρω ποια παραλλαγή του COVID μπορεί να είχε, είτε ήταν το Omicron είτε το Delta — γιατί το Delta είναι ακόμα κυκλοφορεί. Αυτή θα μπορούσε να ήταν η πηγή του θανάτου της», είπε ο Λαχίτα.

    Αν και η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, οι ειδικοί λένε ότι η προηγούμενη μόλυνση με τον κορονοϊό μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό της.

    Διαβάστε επίσης:

    Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε στην αιωνιότητα – Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Βρετανίας



    ΣΧΟΛΙΑ