• HealthStories.gr

    To πισωγύρισμα του Θάνου, τα δεμένα χέρια της Χαράς και η νέα πρόεδρος

    • NewsRoom
    Healthsecrets

    Healthsecrets


    Για άλλο θέμα τους κάλεσε, άλλα τελικά συζήτησαν φαρμακευτικές – Πλεύρης προχθές Τετάρτη 8/3. Ο Υπουργός Υγείας έχει δώσει εντολή να μη δίνονται στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ. Κατά τα άλλα ο Δημήτρης Φιλίππου μένει στη θέση του, ενώ έρχεται νέα πρόεδρος στο ΙΦΕΤ.

    Οι… κόνξες του Υπουργού

    Για το θέμα της χρηματοδότησης της καινοτομίας κάλεσε σχετικά αιφνίδια στο γραφείο του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τους επικεφαλής των ΣΦΕΕ και PIF, αλλά τελικά δεν μιλήσανε γι’ αυτό παρά ελάχιστα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα αυτό. Δηλαδή να εκταμιεύσει χρήματα για ενίσχυση του προϋπολογισμού για νέα φάρμακα. Κι έτσι το θέμα, το οποίο αποκαλείται και ως 3ο κανάλι χρηματοδότησης του φαρμάκου, δεν φαίνεται να ενεργοποιείται.

    Να πούμε πάντως πως νέα φάρμακα έρχονται και οι δύο επιτροπές (αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης) «πάνε ρολόι» και δεν έχουν παρά ελάχιστες εκκρεμότητες. Όπως έχει σημειώσει και ο Υπουργός, κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί το απαραίτητο φάρμακό του. Το ζήτημα είναι ποιος το πληρώνει.

    Ο τσαμπουκάς πρώην ΥΠΕάρχης

    Μιας και μιλάμε για καινοτομία, να κάνουμε και μια αναφορά σε πρόσφατη εκδήλωση του Economist για τον καρκίνο, η οποία έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. Στην εν λόγω εκδήλωση βρέθηκε και ο Νικόλαος Καρβούνης, ογκολόγος, υποψήφιος παλιότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διετέλεσε και διοικητής της Δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας.

    Ο κ. Καρβούνης ήταν αρκετά επιθετικός, ειδικά απέναντι στην αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα, για το θέμα του κατά πόσο είναι εφικτό να δρομολογηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο φυσικά θα αφορά και σε νέες καινοτόμες ακριβές θεραπείες.

    Ο κ. Καρβούνης επί της ουσίας δεν έκανε ερώτηση, αλλά μια μακρόσυρτη τοποθέτηση, η οποία έως και εκνεύρισε την συντονίστρια του πάνελ… Πολύ άδικο ο γιατρός δεν είχε, αλλά ήταν κάπως εριστικός… Όσο για την απάντηση της Γκάγκα, αυτή δεν ήταν και πολύ καλή…

    Η Χαρά η (ι)Κανή

    Ένα ιδιαίτερα ικανό πρόσωπο στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί η κα Χαρά Κανή, που βρίσκεται στον τομέα του φαρμάκου, όπως επίσης και η κα Παναγιώτα Λίτσα. Γενικά η κα Κανή έχει πολλές δυνατότητες εκτός από μία: να ενημερώνει με αναλυτικά στοιχεία από το σύστημα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, που τα συγκεντρώνει το σύστημα ΚΜΕΣ.

    Μάθαμε ότι όλο αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου 6 μήνες, όταν στοιχεία του ΚΜΕΣ βρέθηκαν στα χέρια του PIF και δεν αξιοποιήθηκαν σωστά. Μάλιστα φαίνεται εκνεύρισαν και κάποιους, οι οποίοι με τη σειρά τους εκνεύρισαν τον Πλεύρη. Έτσι ο τελευταίος αποφάσισε να μην υπάρχει ποτέ ξανά διαρροή στοιχείων.

    Οι φαρμακευτικές είναι έξαλλες με το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και ότι πληρώνουν clawback στα τυφλά! Δεν μιλάμε για το clawback των νοσοκομείων, που εκεί υπάρχει ένα συνολικό μπάχαλο, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ο ΓΓ του Υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος δεν έχει καταφέρει να μαζέψει.

    Ποια θα είναι η νέα πρόεδρος του ΙΦΕΤ;

    Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πρόσωπο, που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του ΙΦΕΤ. Το μόνο, που καταφέραμε να μάθουμε, είναι ότι το άτομο, που θα αντικαταστήσει το Δημήτρη Πανταζή, θα είναι γυναίκα. Για να δούμε…

    Αυτό, που ακόμη δεν έχουμε καταλάβει, είναι τι θα γίνει με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου. Η θητεία του ΔΣ του Οργανισμού έχει λήξει – όπως έχουμε ξαναγράψει – και ακόμη δεν έχουμε δει κάποια ανανέωση ή αλλαγή. Θα μείνει, θα φύγει, κανείς δεν το ξέρει…

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.



    ΣΧΟΛΙΑ