• HealthStories.gr

    Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι η ευλογιά των πιθήκων; – Τα σενάρια πανδημίας, τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

    Γιατρός φροντίζει ασθενή με ευλογιά των πιθήκων

    (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ήπια ασθένεια, που περνάει χωρίς αγωγή σε 2-4 εβδομάδες.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος από την τωρινή έξαρση. Ωστόσο τα σενάρια πανδημίας δίνουν και παίρνουν.

    Τα σενάρια αυτά τροφοδοτεί και το γεγονός ότι ο ιός της ευλογιάς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό όπλο μαζικής καταστροφής, σε γενετικά τροποποιημένη μορφή – θεωρία «βούτυρο στο ψωμί» των απανταχού συνωμοσιολόγων…

    Η αναμενόμενη έξαρση και τα σενάρια πανδημίας

    Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν αναμένει να εξελιχθεί σε πανδημία και ευτυχώς, γιατί τα κράτη απέδειξαν ότι δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν μία, ακόμη, υγειονομική κρίση.

    Παρόλα αυτά η αιφνίδια έξαρση του ιού, που είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, εγείρει ερωτήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση της ασθένειας εκτός της υποσαχάριας Αφρικής από τότε που καταγράφηκε για πρώτη φορά η νόσος σε ανθρώπους, τουλάχιστον εδώ και 50 χρόνια δηλαδή.

    Οι υγειονομικές Αρχές πολλών χωρών έχουν προβλέψει αύξηση των κρουσμάτων. Το ECDC ανέφερε ότι είναι «υψηλός» ο κίνδυνος μετάδοσης σε άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους, αλλά ότι για τον γενικό πληθυσμό ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

    Μετά το πρώτο κρούσμα στις αρχές Μαΐου έχουν καταγραφεί σε ολόκληρο τον πλανήτη τουλάχιστον 131 περιστατικά , σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Εμβολιασμός και θεραπείες

    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελέτησε τα δεδομένα και συστήνει τον επιλεκτικό εμβολιασμό με το εμβόλιο της ευλογιάς όσων αποτελούν στενές επαφές ενός κρούσματος, τέσσερις ημέρες μετά την έκθεσή τους στην ευλογιά των πιθήκων. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας των ασθενών αλλά και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα διαχειρίζεται το περιστατικό.

    Επιπλέον αποφασίστηκε ο εμβολιασμός όσων εργάζονται σε μικροβιολογικά και σε ερευνητικά εργαστήρια και θα έρχονται δυνητικά σε επαφή με τον ιό.

    Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα για την ευλογιά των πιθήκων που να είναι ευρέως διαθέσιμα. Ένα εμβόλιο της ευλογιάς από τη Bavarian Nordic εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ, με την εταιρεία να έχει απόθεμα περίπου 1,4 εκατομμυρίων δόσεων.

    Το εμβόλιο της ευλογιάς σταμάτησε να χορηγείται στη Δύση λίγο πριν την εξάλειψη του ιού το 1980. Το εμβόλιο αυτό είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: Δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία, ούτε σοβαρή επιδημία

    Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Πολύ μικρός ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων



    ΣΧΟΛΙΑ