• HealthStories.gr

    Τατουάζ, piercing και εγκυμοσύνη: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

    • NewsRoom
    Τατουάζ, piercing και εγκυμοσύνη

    Τατουάζ, piercing και εγκυμοσύνη


    Είναι ασφαλές το τατουάζ ή το piercing στην εγκυμοσύνη; Μπορώ να θηλάσω με το σκουλαρίκι στη θηλή; Μάθετε περισσότερα για τα βασικά ερωτήματα σχετικά με το τατουάζ, το piercing και τα σκουλαρίκια ενώ είστε έγκυος.

    Εκατομμύρια έχουν κάνει τατουάζ και piercing, ως ένα κοινό μέσο αυτοέκφρασης. Για κάποιους, η πράξη είναι μια ιεροτελεστία από μόνη της. Και τα τατουάζ και το piercing μπορεί να είναι γίνονται σε ανάμνηση ειδικών γεγονότων ζωής.

    Φυσικά, για κάποιους, δεν υπάρχει πιο σημαντικό γεγονός από την εγκυμοσύνη. Το ταξίδι των 9 μηνών είναι αυτό που θέλουν να θυμούνται—με έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο. Είναι όμως ασφαλή τα τατουάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Μπορείτε να θηλάσετε αν έχετε σκουλαρίκι στη θηλή;

    Είναι ασφαλές να κάνετε piercing ή/και τατουάζ ενώ είστε έγκυος;

    Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να έρθει το μωρό για να κάνετε νέες τρύπες ή τατουάζ. Κάθε φορά που σας τσιμπάει μια βελόνα, είτε πρόκειται για τατουάζ είτε για τρύπημα, διατρέχετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

    «Όταν είστε έγκυος, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε κακή αντίδραση σε ορισμένα ή σε όλα τα συστατικά του μελανιού», λέει η Iffath A. Hoskins, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο NYU Langone Ιατρικό Κέντρο στο parents.com.

    Επιπλέον, εάν κάνετε ένα τατουάζ ή piercing ενώ το δέρμα σας είναι τεντωμένο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι φαίνεται ή έχει διαφορετική αίσθηση μετά τον τοκετό.

    Θα είναι διαφορετικό το τατουάζ μου μετά την εγκυμοσύνη;

    Κάθε φορά που το δέρμα τεντώνεται, το έργο τέχνης μπορεί να γίνει θολό, ξεθωριασμένο ή παραμορφωμένο, λέει ο Cameron Rokhsar, MD, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη.

    Τα τατουάζ στην περιοχή της κοιλιάς, το στήθος ή τους γοφούς σας είναι πιο πιθανό να αλλάξουν, καθώς αυτές οι περιοχές αλλάζουν περισσότερο. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το τατουάζ σας διατηρεί το μέγεθος και το σχήμα του, αλλά αναπτύσσονται ραγάδες μέσα σε αυτό και το κάνουν να ξεθωριάζει.

    «Το πόσο μόνιμο αποτέλεσμα έχει η εγκυμοσύνη στην τέχνη του σώματός σας εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του δέρματός σας», λέει ο Δρ Rokhsar. Οι λοσιόν και οι κρέμες δεν θα αποτρέψουν την παραμόρφωση και μετά θα πρέπει να το αφαιρέσετε με λέιζερ.

    Πρέπει να βγάλω τα σκουλαρίκια μου;

    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα σκουλαρίκια και οι δακτύλιοι της μύτης μπορούν να παραμείνουν. «Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αισθάνονται άβολα καθώς το δέρμα τους τεντώνεται», λέει η Iffath A. Hoskins.

    Εάν πονάτε, η αλλαγή του μεγέθους ή του στυλ των κοσμημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει, όπως και η πλήρης αφαίρεσή τους, φυσικά. Απλά να έχετε κατά νου ότι ο τοκετός είναι μια διαφορετική ιστορία.

    Ένας δακτύλιος μύτης ή γλώσσας μπορεί να εμποδίσει εάν τελικά χρειαστείτε γενική αναισθησία και ένα τρύπημα των γεννητικών οργάνων αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης, λέει η Shannon M. Clark, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston.

    Για καισαρική τομή, ακόμη και τα παλιά σκουλαρίκια πρέπει να αφαιρεθούν.

    Μπορείτε να κάνετε επισκληρίδιο με τατουάζ στην μέση;

    Σύμφωνα με την Mayo Clinic Care Network, «το τατουάζ στη μέση δεν θα σας εμποδίσει απαραίτητα να κάνετε επισκληρίδιο, έναν κοινό τύπο αναισθησίας, κατά τη διάρκεια του τοκετού».

    Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Τα τατουάζ που είναι πρησμένα μπορεί να είναι προβληματικά. Κόκκινα, πρησμένα ή με υγρό τατουάζ μπορεί να μολυνθούν και τα μολυσμένα τατουάζ δεν πρέπει να ενοχλούνται. Τα φρέσκα ή/και θεραπευτικά τατουάζ δεν πρέπει επίσης να αγγίζονται.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες μορφές ανακούφισης από τον πόνο. Τα αναλγητικά μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως ή μπορεί να χορηγηθεί τοπική αναισθησία.

    Πώς επηρεάζει το piercing των γεννητικών οργάνων τον τοκετό;

    Ενώ μερικές γυναίκες γεννούν φορώντας κοσμήματα στα γεννητικά όργανα, η Elayne Angel, επαγγελματίας piercing και συγγραφέας του The Piercing Bible: The Definitive Guide to Safe Piercing , συμβουλεύει τις μέλλουσες μαμάδες να αφαιρέσουν αυτά τα κοσμήματα πριν από τον τοκετό.

    «Είναι συνετό να αφαιρέσετε όλα τα μεταλλικά κοσμήματα από τα γεννητικά όργανα πριν από τον τοκετό για να αποφύγετε την πιθανότητα να σκιστεί το piercing και/ή να προκληθεί τραύμα στο μωρό».

    «Ανάλογα με την πολιτική του νοσοκομείου, μπορεί να αφήσετε τα κοσμήματα των γεννητικών οργάνων εάν γίνει καισαρική τομή», αλλά αυτό θα διαφέρει – από άτομο σε άτομο και από διαδικασία σε διαδικασία.

    Μπορώ να θηλάσω με piercing στη θηλή;

    «Ένα τρύπημα στη θηλή έχει μηδενική επίδραση στην ικανότητά σας να παράγετε μητρικό γάλα, αλλά ο δακτύλιος της θηλής είναι πιθανός κίνδυνος πνιγμού, επομένως είναι καλύτερο να το βγάλετε», λέει η Δρ. Χόσκινς. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι το γάλα βγαίνει και από την τρύπα του piercing!

    Διαβάστε επίσης:

    Εμβολιασμός στην κύηση, πριν και μετά την COVID εποχή

    Σεξ: Απίστευτο το πόσο καλό κάνει στο δέρμα!



    ΣΧΟΛΙΑ