• HealthStories.gr

    Τα συμπτώματα της COVID-19 σε βρέφη και μωρά

    Μωράκι νοσεί με COVID-19

    Πηγή: healthstories.gr


    Τα βρέφη και τα μωρά κάτω του 1 έτους μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρή μόλυνση από κορονοϊό και COVID-19 από τα μεγαλύτερα παιδιά και να έχουν πιο έντονα συμπτώματα.

    Βέβαια, πολλά βρέφη δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ήπιες ενοχλήσεις.

    Τα συμπτώματα της COVID-19 στα βρέφη μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    • Πυρετό
    • Βήχας
    • Καταρροή
    • Εμετό
    • Διάρροια
    • Δυσκολίες στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή
    • Μειωμένη σίτιση
    • Λήθαργο

    Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 2 έως 14 ημέρες από την έκθεση στον ιό.

    Τα βρέφη και τα μωρά με συμπτωματική COVID-19 συνήθως βελτιώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά εάν εμφανίσουν επιπλοκές, ο δρόμος προς την ανάκαμψη μπορεί να είναι λίγο πιο μακρύς.

    Επίσης, όπως αναφέρει το parents.com μερικά μωράκια αναπτύσσουν «μακροχρόνια COVID», και αυτό συμβαίνει όταν τα συμπτώματα παραμένουν για εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση.

    Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα μωρά με ιατρική πολυπλοκότητα, συγγενή καρδιοπάθεια ή γενετικές, νευρολογικές ή μεταβολικές παθήσεις μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια. Τα πρόωρα βρέφη (ηλικίας κύησης κάτω των 37 εβδομάδων) μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών της COVID-19.

    Για να μάθετε εάν το μωρό σας έχει COVID-19, ρωτήστε τον παιδίατρό σας σχετικά με το τεστ του παιδιού. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να διαγνώσει το παιδί σας με βάση το ιστορικό έκθεσής του και τα συμπτώματά του.

    Επιπλοκές COVID-19 σε βρέφη

    Τα μωρά φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με μία αναφορά του Απριλίου 2020 από το CDC, η οποία εξέτασε 2.500 περιπτώσεις COVID-19 σε παιδιά 18 ετών και κάτω.

    Μεταξύ 95 βρεφών στη μελέτη, 59 από αυτά (62%) νοσηλεύτηκαν. Πέντε από αυτά τα βρέφη εισήχθησαν στη ΜΕΘ. Συγκριτικά, λιγότερο από το 14% των παιδιών ηλικίας 1 έως 17 ετών εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

    Αυτά τα στατιστικά στοιχεία έχουν αλλάξει με την εμφάνιση νέων παραλλαγών, αλλά μια παρόμοια τάση παραμένει. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 εξέτασε παιδιά ηλικίας 0 έως 4 ετών που είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της αύξησης της παραλλαγής Όμικρον. Νοσηλεύτηκαν περίπου πέντε φορές το ποσοστό της προηγούμενης αιχμής κατά τη διάρκεια της επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με την έκθεση του CDC, και όσα ήταν κάτω των 6 μηνών είχαν τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας.

    Μια πιθανή, αλλά σπάνια, επιπλοκή της COVID-19 είναι το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά ή το MIS-C. Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε ορισμένα μέρη του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα γαστρεντερικά όργανα, τα μάτια, το δέρμα, ο εγκέφαλος ή τα νεφρά. Τα περισσότερα παιδιά που το παθαίνουν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά ορισμένες περιπτώσεις είναι σοβαρές ή θανατηφόρες. Το CDC δηλώνει ότι η αιτία της είναι ακόμα ασαφής — αλλά να θυμάστε ότι το MIS-C είναι μια σπάνια πάθηση.

    Εκτός από το MIS-C, άλλες επιπλοκές του COVID-19 στα μωρά μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός), αναπνευστική δυσχέρεια και άλλα.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπέρταση: Το σύμπτωμα που έγινε νόσος – Γιατί θεωρείται μία, ακόμη, νέα πανδημία

    Έτσι υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτές οι 8 τροφές



    ΣΧΟΛΙΑ