• HealthStories.gr

    Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

    • NewsRoom


    Αν και δεν υπάρχει δίαιτα που να προστατεύει από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε. Μπορεί να εκπλαγείτε ποια αμυλούχα λαχανικά βοηθούν στην παλινδρόμηση οξέος και ποια υγιή έλαια την βλάπτουν.

    Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

    Τα τηγανητά τρόφιμα είναι τα χειρότερα για την παλινδρόμηση οξέος

    Τα τηγανητά είναι ίσως οι χειρότερες επιλογές γευμάτων για την παλινδρόμηση οξέος. Οι λιπαρές τροφές αποδυναμώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Όταν ο οισοφάγος δεν κλείνει σωστά, το οξύ ανεβαίνει ελεύθερα και προκαλεί καούρα.

    Επιπλέον, τα τηγανητά φαγητά χρειάζονται πολύ χρόνο για να χωνευτούν, γεγονός που μπορεί να παρατείνει το αίσθημα «καψίματος».

    Ο χυμός αλόης βέρα μειώνει το οξύ στο στομάχι

    Η αλόη βέρα καταπραΰνει τις καούρες. Ως αντιφλεγμονώδες, το σιρόπι αλόης βέρα παρέχει μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης.

    Οι ντομάτες είναι όξινες

    Οι ντομάτες προσθέτουν μηλικό και εσπεριδοειδή οξέα στο στομάχι σας για να διασπάσουν τα τρόφιμα. Τα άτομα που υποφέρουν από παλινδρόμηση οξέος μπορεί να είναι ευαίσθητα στις ντομάτες, αν και η ευαισθησία διαφέρει από άτομο σε άτομο.

    Επίσης, οι σάλτσες ντομάτας μπορούν επίσης να προκαλέσουν καούρα σε μερικούς ανθρώπους.

    Τι γίνεται με το γάλα

    Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το λιπαρό γάλα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιδεινώνει την πάθηση. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, το ασβέστιο μπορεί να ανακουφίσει την καούρα και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά θα μπορούσαν να μειώσουν την παλινδρόμηση οξέος σε μερικούς ανθρώπους.

    Όχι στις σπιτικές θεραπείες με μηλόξυδο

    Τα άτομα με ΓΟΠ έχουν πάρα πολύ οξύ στο στομάχι τους, επομένως ένα ξύδι που είναι πιο όξινο από τον χυμό πορτοκαλιού θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.

    Οι ισχυρισμοί ότι το μηλόξυδο καταπραΰνει την παλινδρόμηση οξέος δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

    Οι πατάτες μπορεί να καταπραΰνουν την καούρα

    Το 2013, μια μελέτη κατέταξε τις πατάτες ως μία από τις υγιεινές τροφές για την καούρα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των ασθενών στις πατάτες μπορεί να εξαρτώνται από τον τρόπο μαγειρέματος. Για παράδειγμα, οι τηγανιτές πατάτες ή ο πουρές πατάτας με παχύρρευστη κρέμα θα μπορούσαν να ερεθίσουν τη ΓΟΠ, ενώ οι ψητές πατάτες μπορούν να βοηθήσουν.

    Το γιαούρτι είναι καλύτερο για την καούρα από το γάλα

    Το γιαούρτι παρέχει υγιή για το έντερο βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην παλινδρόμηση οξέος. Έρευνα στο Scandinavian Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορούν να μετριάσουν τη ναυτία και την παλινδρόμηση, τα οποία είναι και τα δύο συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Επιπλέον, το γιαούρτι περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες για το στομάχι.

    Τι γίνεται με τον καφέ;

    Αν και ο καφές είναι ελαφρώς όξινος, δεν επηρεάζει την παλινδρόμηση οξέος. Αντίθετα, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το σύμπτωμα. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είναι τόσο κακός για τη ΓΟΠ, ενώ το τσάι (το οποίο έχει λιγότερη καφεΐνη) είναι καλύτερο από τον καφέ.

    Ναι στα σπαράγγια

    Τα σπαράγγια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο σε σύγκριση με τα περισσότερα λαχανικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν την παλινδρόμηση οξέος.

    Τα σπαράγγια είναι επίσης ένα αλκαλικό λαχανικό με χαμηλά λιπαρά που βοηθά στην πέψη του στομάχου.

    Πλιγούρι βρώμης

    Το Διεθνές Ίδρυμα για τις Γαστρεντερικές Διαταραχές συνιστά δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για άτομα με ΓΟΠ και η βρώμη ταιριάζει απόλυτα. Η πλούσια σε φυτικές ίνες της βρώμης αφομοιώνεται αργά, αλλά δεν προκαλεί φούσκωμα όπως άλλα τρόφιμα, ειδικά σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

    Τα κρεμμύδια ερεθίζουν την παλινδρόμηση οξέος

    Δυστυχώς, τα κρεμμύδια μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση τους. Τα κρεμμύδια χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα και αφήνουν περισσότερο οξύ να εισέλθει στον οισοφάγο.

    Αγαπήστε τις μπανάνες

    Αντί να τρώτε όξινα φρούτα όπως πορτοκάλια, επιλέξτε μια αλκαλική επιλογή όπως οι μπανάνες, οι οποίες επικαλύπτουν τον οισοφάγο με μια προστατευτική βλέννα. Δυνητικά, αυτή η επίστρωση θα μπορούσε να καταπραΰνει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.

    Αποφύγετε τη σοκολάτα

    Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα εμποδίζει τον σφιγκτήρα να λειτουργεί καλά. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερο οξύ του στομάχου να εισχωρεί στον οισοφάγο.

    Παρά τα στοιχεία, ορισμένοι ειδικοί δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι η σοκολάτα προάγει την καούρα.

    Το τζίντζερ μπορεί να βοηθάει

    Αν και αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το τζίντζερ με την υγεία του στομάχου, λίγες έχουν επικεντρωθεί στην παλινδρόμηση οξέος. Γνωρίζουμε ότι το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει συμπτώματα όπως η ναυτία και εάν η καούρα συνοδεύεται από ναυτία, το τσάι τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσει.

    Η μέντα δεν βοηθά

    Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing , η μέντα χαλαρώνει τον σφιγκτήρα που κλείνει το στομάχι. Αυτό επιτρέπει περισσότερο οξύ να εισέλθει στον οισοφάγο και προκαλεί καούρα.

    Κουρκουμάς

    Ο κουρκουμάς, το έντονο πορτοκαλί μπαχαρικό και το κύριο συστατικό της σκόνης κάρυ, έχει μια χημική ουσία που προστατεύει το στομάχι που ονομάζεται κουρκουμίνη. Ο κουρκουμάς έχει τη δυνατότητα να προστατεύει το στομάχι από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ΓΟΠ και της παλινδρόμησης οξέος.

    Ανθρακούχα ποτά

    Τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν ρέψιμο γιατί δημιουργούν αέρια στο στομάχι και φούσκωμα. Το αέριο πιέζει επίσης τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και ερεθίζει την παλινδρόμηση οξέος.

    Φακές

    Αν και οι φακές μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, δεν επηρεάζουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος τόσο σοβαρά όσο άλλα τρόφιμα με αέρια. Οι φακές και τα άλλα όσπρια καταπραΰνουν τη ΓΟΠ τόσο αποτελεσματικά όσο και τα φάρμακα.

    Όχι πολλά αυγά

    Τα άτομα με καούρα τείνουν να είναι ευαίσθητα στη χοληστερόλη. Δυστυχώς, ένα μόνο αυγό έχει 187 mg χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου.

    Υγιεινή επιλογή οι αγκινάρες

    Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει την ποσότητα παλινδρόμησης οξέος. Οι αγκινάρες έχουν 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου 8,6% ανά μερίδα, υψηλότερη ποσότητα από τα περισσότερα άλλα λαχανικά.

    Με προσοχή τα πορτοκάλια και ο χυμός τους

    Τα πορτοκάλια είναι η επιτομή των εσπεριδοειδών. Αν και είναι νόστιμα, η περιεκτικότητά τους σε οξέα επιδεινώνει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Είναι πιθανό να προκαλέσουν καούρα, ειδικά όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι.

    Το μαύρο πιπέρι μπορεί να προκαλέσει καούρα

    Οι άνθρωποι μπορεί να μπερδεύουν την παλινδρόμηση οξέος με τη δυσπεψία. Τα συμπτώματα τείνουν να αλληλεπικαλύπτονται και το μαύρο πιπέρι είναι γνωστό ότι προκαλεί δυσπεψία σε μερικούς ανθρώπους. Το μαύρο πιπέρι αυξάνει το οξύ στο στομάχι, επομένως μπορεί να βλάψει τα συμπτώματα με κάθε τρόπο.

    Ο μάραθος μπορεί να ανακουφίσει

    Ο μάραθος βοηθά στη μείωση των αερίων που προκαλούν δυσφορία. Είναι επίσης ένα αντιφλεγμονώδες και διουρητικό που μπορεί να ανακουφίσει από γαστρεντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ΓΟΠ.

    Όχι υπερβολικές ποσότητες τυριού

    Το τυρί σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καούρα. Το τυρί είναι πλούσιο σε λιπαρά και αν τρώτε πολύ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καούρας.

    Κινόα

    Η κινόα είναι η καλύτερη επιλογή δημητριακών με 17 έως 27 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Αν και η κινόα έχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων, είναι επίσης χωρίς γλουτένη και γεμάτη με πρωτεΐνες και βιταμίνες. Είναι πολύ πιο υγιεινό από όλα τα άλλα δημητριακά.

    Μην τρώτε ποτέ ωμούς σπόρους Chia

    Επειδή οι σπόροι chia απορροφούν 27 φορές το βάρος τους σε νερό, μπορούν να φουσκώσουν και να εμποδίσουν τον οισοφάγο, κάνοντας χειρότερα τα συμπτώματα.

    Απολαύστε ψωμί ολικής αλέσεως και ρύζι

    Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου του καστανού ρυζιού, βοηθούν. Μια αλλαγή από το λευκό στο μαύρο ψωμί μπορεί να αλλάξει θετικά τα συμπτώματά σας. Το ίδιο και με το ρύζι.

    Διαβάστε επίσης:

    6 τροφές για επίπεδη κοιλιά μετά τα 40

    Περπάτημα: Η νέα viral πρόκληση είναι ένας εκπληκτικά εύκολος τρόπος για να γυμναστείτε

    Ο χρόνος στην οθόνη του κινητού και η έλλειψη ήλιου, προκαλούν μυωπία



    ΣΧΟΛΙΑ