• HealthStories.gr

    Τα ερωτήματα για τους εμβολιασμούς των παιδιών – Την πόρτα της εξόδου βλέπουν οι υγειονομικοί

    Βασίλης Κοντοζαμάνης

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Αγριεύει από αύριο η κατάσταση με τους υγειονομικούς, που δεν έχουν κάνει ως τώρα έστω την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19. Οι εκκλήσεις τέλειωσαν, λήγει το τελεσίγραφο της κυβέρνησης και ξεκινά η αναστολή εργασίας τους.

    Ειδικότερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα καλυφθούν από επικουρικό προσωπικό, για το οποίο ανοίγει αύριο, Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Όπως ανέφερε ο Υπουργός αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλους όσοι «είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας» και προβλέπει:

    • Την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
    • Την επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.
    • Την ενδεχόμενη τοποθέτηση σε άλλη θέση μετά την επιστροφή στις θέσεις τους, όσων εμβολιαστούν μετά την αναστολή εργασίας και εφόσον οι ανάγκες της Υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται, θα έχουν διαφοροποιηθεί.

    Ο κ. Κοντοζαμάνης διασαφήνισε, πάντως, ότι η ταυτόχρονη ανάκληση αδειών για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία την ίδια ημερομηνία, οφείλεται στην επιδημία – που είναι σε εξέλιξη – και όχι στην αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

    «Στην πρέσα» για τους εμβολιασμούς παιδιών

    Την ίδια ώρα στο Υπουργείο Υγείας μελετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

    Το γεγονός ότι ένα στα πέντε κρούσματα αφορά σε παιδί, την ώρα που τα σχολεία είναι κλειστά – όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου – αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών.

    «Σε δύο μόλις μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2021, το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών εκτοξεύτηκε στο 20% από το 7,5% επί του συνόλου», είπε η κα Θεοδωρίδου.

    Πάντως, σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών, ανακύπτουν κάποια ερωτήματα.

    Πρώτον, τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος; Στα πόσα θα κλείνουν τα τμήματα; Σχολεία, λένε από την κυβέρνηση, πως δεν θα κλείνουν φέτος.

    Δεύτερον, θα υπάρχει κάποιου είδους διαχωρισμός στις δραστηριότητες μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών;

    Τρίτον, γιατί ενώ υπήρχε εδώ και καιρό το παράδειγμα άλλων χωρών, οι οποίες είχαν ξεκινήσει να εμβολιάζουν παιδιά, η κυβέρνηση περίμενε να ξεκινήσει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι;

    Τέταρτον, με δεδομένο ότι τα σελφ τεστ δεν είναι και τα πλέον ακριβή, πόσο μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτά για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων;

    Πέμπτον, πόσα τεστ θα είναι απαραίτητα για τους συμμαθητές ενός παιδιού, που θα διαγνωστεί θετικό στον κορονοϊό;

    Έκτον, τι οδηγίες έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς, ώστε να μην στοχοποιούνται μαθητές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο;

    Έβδομον, υπάρχουν σκέψεις να υπάρξουν συστάσεις και για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών;

    Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, στις οποίες θα εξηγηθεί πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία.

    Διαβάστε επίσης

    Βασίλης Κοντοζαμάνης: Αναστολή εργασίας και επιστροφή μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

    ΣτΕ: Απέρριψε αίτημα για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ