• HealthStories.gr

    Σουσάμι: Επίσημα στη λίστα του FDA με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα

    • NewsRoom
    Σουσάμι: Επίσημα στη λίστα του FDA με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα

    Πηγή: healthstories.gr


    Το σουσάμι είναι και επίσημα στη λίστα του FDA με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα από την 1η Ιανουαρίου 2023.

    Αυτό το συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό σε αλμυρά και γλυκά τρόφιμα εντάχθηκε στη λίστα των κύριων τροφικών αλλεργιογόνων που ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) .

    Στην πρόσφατη δήλωση του FDA, από την 1η Ιανουαρίου 2023, «τα τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις για τα αλλεργιογόνα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων επισήμανσης και παρασκευής».

    Το σουσάμι προστίθεται στη λίστα των 8 άλλων σημαντικών αλλεργιογόνων τροφίμων: γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακόδερμα, ξηροί καρποί, φιστίκια, σιτάρι και σόγια, όπως αναφέρει το wellandgood.com.

    Πλέον, οι κατασκευαστές δεν μπορούν πλέον να το κατηγοριοποιήσουν ως «φυσικό μπαχαρικό με γεύση» και πρέπει να αναφέρουν ρητά το συστατικό στην ετικέτα.

    Το σουσάμι εντάχθηκε στη λίστα με τα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα ως μέρος του νέου νομοσχεδίου για τις τροφικές αλλεργίες που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 23 Απριλίου 2021.

    Ο νόμος του 2021 για την ασφάλεια, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την έρευνα στοχεύει στη βελτίωση της επιτήρησης και της συλλογής δεδομένων σχετικά με τον επιπολασμό των τροφικών αλλεργιών και τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικά τροφίμων, την ανάπτυξη αποτελεσματικών διαγνωστικών τροφικών αλλεργιών και νέων θεραπευτικών μέσων για την πρόληψη, τη θεραπεία καθώς και τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών.

    Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα μιας αλλεργίας ή δυσανεξίας στο σουσάμι;

    Σύμφωνα με τον FDA, οι τροφικές αλλεργίες και άλλα είδη τροφικής υπερευαισθησίας εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά σε ορισμένες πρωτεΐνες στα τρόφιμα. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσουν τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις που ποικίλλουν σε σοβαρότητα.

    Μπορεί να ξεκινούν από ήπια συμπτώματα όπως κνίδωση και πρήξιμο των χειλιών έως σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα (αναφυλαξία) που μπορεί να περιλαμβάνουν θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα και σοκ.

    Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της αλλεργίας και της δυσανεξίας στο σουσάμι περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, κνησμό στο λαιμό ή στο στόμα, ερυθρότητα στο πρόσωπο, βήχα και πόνο στην κοιλιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του

    Ένα «τσακ» πριν από την πολύ υψηλή δραστηριότητα η γρίπη – Τι γίνεται στην Ευρώπη, τι λέει ο ΠΟΥ



    ΣΧΟΛΙΑ