• HealthStories.gr

    Σούπες: Η θρεπτική αξία τους και οι θερμίδες που έχουν

    • NewsRoom


    Πιάτα πιο ζεστά μπαίνουν στη διατροφή μας, όσο ο καιρός αρχίζει σιγά σιγά να κρυώνει και μια κατεξοχήν φθινοπωρινή και χειμερινή επιλογή είναι οι σούπες.

    Μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα θρεπτικό γεύμα, προσφέροντας πλήθος πολύτιμων συστατικών. Ωστόσο ο τρόπος και τα υλικά παρασκευής μια σούπας θα καθορίσουν και το πόσο θρεπτική είναι και πόσες θερμίδες έχει.

    Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά ανά κατηγορία σούπας.

    Σούπες λαχανικών

    Μια σούπα λαχανικών (χωρίς κάποια πρωτεΐνη μέσα όπως κοτόπουλο, κρέας, ψάρι) θα μας δώσει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

    Παράλληλα, πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά. Στο σημείο βέβαια αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το βράσιμο μειώνει ελαφρώς την ποσότητα των βιταμινών που θα πάρουμε από τα λαχανικά.

    Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι μια σούπα λαχανικών που είναι φτιαγμένη μόνο με ελαιόλαδο, θα μας δώσει μόνο καλής ποιότητας λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Ακόμη, επειδή συνήθως για να δώσουμε γεύση προσθέτουμε πολλά αρωματικά και μπαχαρικά, όπως σκόρδο, πιπέρι, βασιλικό και πολλά άλλα, από αυτά θα πάρουμε επιπλέον πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

    Τέλος, όσον αφορά τις θερμίδες της η σούπα λαχανικών αποτελεί την πιο light επιλογή σούπας, καθώς αν δεν «κολυμπάει» στο λάδι δεν ξεπερνάει τις 250 θερμίδες ανά μερίδα.

    Κρεατόσουπα

    Στον αντίποδα τώρα, μια κρεατόσουπα αποτελεί σίγουρα μια πιο «δυνατή» επιλογή. Χορταστική, αλλά πιο λιπαρή και πλούσια σε θερμίδες.

    Συνήθως έχει παρασκευαστεί από ποικιλία λαχανικών, εμπεριέχει κρέας – μοσχάρι, ελαιόλαδο και μπαχαρικά. Κρατάμε τα καλά των λαχανικών που περιέχει, όπως φυτικές ίνες, υδατοδιαλυτές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

    Επιπρόσθετα λόγω του κρέατος έχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, όπως και το σίδηρο και τη βιταμίνη β12 που δεν έχουν τόσο οι σούπες λαχανικών. Σ

    τα αρνητικά της κρεατόσουπας είναι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ένα ποσοστό των οποίων είναι «κακά» κορεσμένα λιπαρά, καθώς επίσης και σε χοληστερόλη και αλάτι – νάτριο. Όσον αφορά τις θερμίδες της, κυμαίνονται από 450 – 700.

    Κοτόσουπα

    Στην κοτόσουπα, η παρουσία του κοτόπουλου προσδίδει επίσης υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη στη σούπα μας, ωστόσο της δίνει και κάποιο ποσό κορεσμένων λιπαρών, αν και χαμηλό. Ο τρόπος μαγειρέματος επίσης, αν την αυγοκόβουμε, μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενό της σε χοληστερόλη και σε θερμίδες. Έτσι μια κλασσική αυγοκομμένη κοτόσουπα με ρύζι μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες.

    Ψαρόσουπα

    Τέλος έχουμε την ψαρόσουπα. Αποτελεί μια πολύ υγιεινή επιλογή, καθώς πέρα από τα λαχανικά που περιέχει (και τα οφέλη τους) το ψάρι της δίνει μια μεγάλη περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και καλά ω3 λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά μας. Θερμιδικά μπορεί να φτάνει τις 350 – 400 θερμίδες ανά μερίδα.

    Βάλτε λοιπό τις σούπες στη διατροφή σας. Ως πιο θρεπτική αι υγιεινή επιλογή θα προτείναμε μια ψαρόσουπα. Βέβαια και η σούπα λαχανικών είναι μια διαιτητική και πολύ υγιεινή επιλογή, ιδιαιτέρως για όσους προσέχουν το βάρος τους ή έχουν υψηλή πίεση ή/και χοληστερίνη.

    Από εκεί και πέρα κοτόσουπα και κρεατόσουπα θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιλογή, ιδίως για τα παιδιά και άτομα με αυξημένες ανάγκες, όπως οι αθλητές.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάγεψε το Ναυάγιο στο MEGA

    Τα Πολυκαταστήματα notos με νέο visual brand identity

    Ερευνα – σοκ: Ραδιενεργά ίχνη από το Τσέρνομπιλ σε 23 πάρκα της Αττικής – Δείτε σε ποιες περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ