• HealthStories.gr

    Προς περαιτέρω άρση των περιορισμών – Στη 18η θέση στους εμβολιασμούς στους άνω των 60 η Ελλάδα

    • NewsRoom
    Πελάτες καταστήματος εξυπηρετούνται κατά τη διάρκεια των περιοριστών τίτλων

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Η πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων στις Μονάδες σε 499 δίνει ελπίδες ότι η χώρα βαίνει προς αργή αποκλιμάκωση της επιδημίας.

    Όπως φαίνεται, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί εκ νέου μερική άρση των περιορισμών. Ωστόσο ο έτερος λεγόμενος σκληρός δείκτης της επιδημίας, αυτός των θανάτων, παραμένει σε υψηλά επίπεδα – μετράμε ήδη τουλάχιστον 24.000 νεκρούς.

    Παράλληλα η Ελλάδα είναι στη 18η θέση στους εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών.

    Θυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών παραμένει το μεγάλο στοίχημα.

    Είναι υποχρεωτικός στη χώρα μας, αλλά μέχρι ώρας δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς εξακολουθεί να παραμένει ανεμβολίαστο σημαντικό τμήμα του συγκεκριμένου πληθυσμού.

    Στη 18η θέση η Ελλάδα

    Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσίευσαν οι Sunday Times, η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ 29 χωρών στους εμβολιασμούς στους άνω των 60. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 74%, με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 14% και ένα 2% έχει κάνει την πρώτη δόση. Ένα 10% δεν έχει κάνει καμία δόση εμβολίου.

    Τελευταίες στη λίστα είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία με την πλειοψηφία των άνω των 60 ετών να είναι ανεμβολίαστη. Πρωταθλήτριες είναι η Ιρλανδία, η Δανία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία. Σε αυτά τα κράτη το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι από 93% έως 97%.

    Προς άρση των περιορισμών

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, με σιγουριά μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση της επιδημίας της COVID-19, αλλά οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

    Την προσεχή Τετάρτη (16/2) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει με αντικείμενο τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών, βήματα που θα αφορούν κυρίως στους εμβολιασμένους στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα το τι θα γίνει το τριήμερο της Αποκριάς, που συμπεριλαμβάνει και την Καθαρά Δευτέρα, όπως και το τι θα γίνει στα γήπεδα.

    Σε σχέση, πάντως, με τις Απόκριες, οι απόψεις πολλών επιστημόνων είναι ότι δεν πρέπει να ρισκάρει η χώρα μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση.

    Όσον αφορά, δε, στους ανεμβολίαστους, όλα φαίνεται ότι θα κριθούν από την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

    Γαλλία: Χαλαρώνουν οι κανονισμοί για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους



    ΣΧΟΛΙΑ