• HealthStories.gr

    Πάσχα με ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό προσωπικό στα νησιά

    Ξεκινάει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου η επίταξη των ιδιωτών γιατρών - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

    ΜΕΘ


    Δύσκολο αναμένεται να είναι το φετινό Πάσχα για ορισμένους ασθενείς, αλλά και για όσους δυνητικά χρειαστούν ιατρική φροντίδα σε κάποια νησιά.

    Οι ελλείψεις σε φάρμακα συνεχίζονται, τόσο σε εκείνα υψηλού κόστους, όσο και σε νοσοκομειακά. Παράλληλα σε 13 νησιά υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, κάτι που προκαλεί άγχος και αβεβαιότητα σε όσους θα ταξιδέψουν εκεί, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους.

    Με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι, λόγω των επίσημων αργιών του Πάσχα, θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των φαρμακείων με Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Οργανισμού, τα προβλήματα διάθεσης έχουν, ήδη, ξεκινήσει στην Περιφέρεια και από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, θα αρχίσουν να διαπιστώνονται και στην υπόλοιπη χώρα.

    Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι την εορταστική περίοδο του Πάσχα και λόγω αδυναμίας ορισμένων φαρμακευτικών και μεταφορικών εταιρειών, η διεκπεραίωση αιτημάτων για χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία – που υποβάλλονται μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας – θα είναι δυνατή σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα.

    Την ίδια ώρα εντοπίζονται ελλείψεις και σε δημόσια νοσοκομεία.

    Τι θα γίνει με τις ελλείψεις

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, τις τελευταίες μέρες τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα ενέσιμης φουροσεμίδης.

    Πρόκειται για ενέσιμο διουρητικό με αντιϋπερτασική δράση, που αντιμετωπίζει παθήσεις του κυκλοφορικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

    Όπως λέει, η μία εταιρεία έχει δηλώσει έλλειψη στον ΕΟΦ και η δεύτερη εταιρεία, που προμηθεύει τα νοσοκομεία, δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους.

    “Έως τώρα οι ανάγκες καλύπτονται οριακά. Είναι, όμως, δυνατόν οι γιατροί να ζουν και με αυτή την αγωνία; Εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα η έλλειψη, θα υπάρξει πρόβλημα με τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικά των καρδιολογικών περιστατικών”, καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος και καλεί τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τρεις μήνες.

    Πρόβλημα στα νησιά

    Παράλληλα πολλά Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία σε νησιά έχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Ειδικότερα στα υγειονομικά κέντρα σε Σαντορίνη, Κω, Τήνο και Σύρο λείπουν κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, καθώς και νοσηλευτές.

    Τα νοσοκομεία Σαντορίνης και Κω παραμένουν χωρίς παθολόγο, όπως και το Κέντρο Υγείας της Τήνου, ενώ χωρίς μικροβιολόγο είναι τα Κέντρα Υγείας Άνδρου, Μήλου, Πάρου και Ίου.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, για να καλύψει τα κενά, αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Όπως έχει παραδεχτεί και ο αρμόδιος Υπουργός Θάνος Πλεύρης, παρά τα κίνητρα που δίνονται, οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων βγαίνουν άγονες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύνδρομο υπερευλυγισίας: Τι είναι, ποιοι οι τύποι και τα συμπτώματά του

    Νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι πρέπει να προσέξουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

     



    ΣΧΟΛΙΑ