• HealthStories.gr

    Παπαευαγγέλου: Όπλα μας στις γιορτές, ο εμβολιασμός και το self test

    • NewsRoom
    Παπαευαγγέλου: Όπλα μας στις γιορτές, ο εμβολιασμός και το self test

    Βάνα Παπαευαγγέλου


    Η πανδημία εμφανίζει μια «μικρή και αργή ύφεση» τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής ΕμπειρογνωμόνωνΒάνα Παπαευαγγέλου και ανέφερε, ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000.

    Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών σε όλη τη χώρα, παρότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που κλείνουν ραντεβού για την 1η δόση μετά τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Περιοχές με υψηλή θετικότητα και χαμηλό εμβολιασμό 

    «Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς», σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

    «Πρέπει να θωρακιστούμε με την 3η δόση», είπε, για να υπογραμμίσει εμφατικά: «Δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε, απλώς κλείνουμε το ραντεβού μας».

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Τρικάλων όπου παρά την ύφεση κατά 30% των νέων κρουσμάτων, αυξάνεται σταδιακά η διάμεση ηλικία των νέων λοιμώξεων από 38 έτη που ήταν ο μέσος όρος στα 43 έτη πλέον.

    Και αυτό διότι στα Τρίκαλα ενδεικτικά καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις ηλικίες από 50 έως 70 ετών, όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου.

    Το γεγονός απέδωσε η καθηγήτρια στην 3η δόση του εμβολίου που δεν γίνεται από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αφού στα Τρίκαλα μόνο 1 στους 4 έχει προσέλθει για αναμνηστική δόση.

    Αύξηση εμβολιασμών

    «Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού», πρόσθεσε.

    Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την θνητότητα. «Οι 10 περιφέρειες με την μεγαλύτερη θνητότητα είναι αυτές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη», είπε.

    Τέλος έκανε έκκληση για εμβολιασμό αλλα και self test κατά την διάρκεια των εορτών.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ