• HealthStories.gr

    Ο ρόλος της διατροφής στην ποιότητα του ύπνου

    • NewsRoom
    Ο ρόλος της διατροφής στην ποιότητα του ύπνου

    Πηγή: healthstories.gr


    Πολύ σημαντικός χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες, ο ρόλος της διατροφής στην λειτουργία του ύπνου, καθώς μπορεί να βοηθήσει κάποιον που πάσχει από αϋπνίες να κοιμηθεί καλύτερα.

    Για παράδειγμα ξέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε να πίνουμε το βράδυ καφέ και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα.

    Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν ότι τροφές  με περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά συνεισφέρει σε ένα πιο ποιοτικό ύπνο.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.

    Ευρήματα μελέτης

    Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 13 άνδρες και 13 γυναίκες κανονικού βάρους και ηλικίας 35-45 ετών. Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν πέντε νύχτες στο εργαστήριο και η διάρκεια του ύπνου ήταν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 35 λεπτά.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία τους για τον ύπνο των εθελοντών από την τρίτη βραδιά, αφού είχε προηγηθεί ελεγχόμενη διατροφή  και τη πέμπτη βραδιά, μια ημέρα πρόσληψης τροφής κατά βούληση.

    Ο ρόλος της διατροφής στην ποιότητα του ύπνου

    Η μελέτη απέδειξε πως όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φυτικών ινών  τόσο περισσότερος και ποιοτικότερος ήταν ο ύπνος των εθελοντών. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά συντόμευαν τον βαθύ ύπνο ενώ η ζάχαρη προκαλούσε περισσότερες αφυπνίσεις.

    Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες έπεφταν γρηγορότερα για ύπνο μετά από τα προκαθορισμένα γεύματα που τους είχαν ετοιμάσει και περιείχαν λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες. Χρειάζονταν κατά μέσο όρο μόλις 17 λεπτά για να κοιμηθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    5 λεπτά αρκούν: Με αυτή τη γυμναστική θα χάσεις γρήγορα τα κιλά του Πάσχα

    Βιταμίνες: Τι προκαλεί η έλλειψή τους στον οργανισμό



    ΣΧΟΛΙΑ