• HealthStories.gr

    Ο πονοκέφαλος του Θεοκλή, η υποχώρηση του Θάνου και οι φιλοφρονήσεις του Μάριου

    • NewsRoom
    Healthsecrets

    Healthsecrets


    Αλλαγές αναμένονται στον ΕΟΔΥ, καθώς τυπικά έληξε η θητεία του ΔΣ. Ο Υπουργός Υγείας έκανε πίσω στη θετική λίστα, πετώντας το μπαλάκι… στον επόμενο. Μελίρρυτος για τη Μαρία Θεοδωρίδου, ο Θεμιστοκλέους έκανε φουλ φιλοφρονήσεις.

    Κάτι γίνεται (ή μήπως όχι) στον ΕΟΔΥ;

    Κάπου μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου έληξε η θητεία του ΔΣ του ΕΟΔΥ και φαίνεται πως υπάρχουν διεργασίες για την αλλαγή ή για την ανανέωσή του. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει προκαλέσει την κυκλοφορία – όπως συνηθίζεται – φημών για την επόμενη μέρα στον Οργανισμό.

    Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, βρίσκεται στη θέση αυτή κάπου έναν χρόνο, δεν αποκλείει την αντικατάστασή του, καθώς η θητεία ενός ΔΣ του Οργανισμού είναι τριετής για όλα τα μέλη, ακόμη και αν αυτά εισήλθαν αργότερα από την έναρξη της τριετίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι το ΔΣ (λογικά και μέλη του) μπορούν να ανανεώσουν για άλλη μια τριετία τη θητεία τους.

    Το ζήτημα εδώ είναι τι θα αποφασίσει η εποπτεύουσα αρχή του ΕΟΔΥ, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας. Αν και έχουμε την αίσθηση ότι δεν είναι ακριβώς το Υπουργείο Υγείας, αφού οι αποφάσεις για μια τόσο νευραλγική θέση λαμβάνονται κατ’ ευθείαν από το Μαξίμου. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού.

    Αναμένεται, λοιπόν, η αξιολόγηση σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο των μελών του ΔΣ και δη του προέδρου του και από κει και πέρα βλέπουμε.

    Πάντως, αν και ο ΕΟΔΥ υπό την προεδρεία Ζαούτη λειτούργησε ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση με την περίοδο Αρκουμανέα, ο σημερινός πρόεδρος φαίνεται να μην πέτυχε όλους τους στόχους του. Να μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι ο Οργανισμός έχει άπειρες παθογένειες.

    Πιο θετική… δεν έχεις

    Αν και ο Θάνος Πλεύρης είχε υποσχεθεί νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων μέσα στον Οκτώβριο, αυτό δεν έγινε. Τελικά η νέα λίστα με τα φάρμακα, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, θα έρθει μέσα στο Νοέμβριο. Ασχολίαστο το ότι άργησε κάνα πεντάμηνο.

    Ο Υπουργός Υγείας, αφού τα έβαλε κάτω και είδε ότι θα επέβαλε ένα αντιλαϊκό μέτρο, το οποίο αφορούσε σε αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, που έπαιρναν γενόσημα, τελικά έκανε πίσω.

    Όπως ακούμε, εκείνος ήταν αποφασισμένος να το κάνει, αλλά τελικά δεν το κατάφερε. Έτσι έβγαλε μια νέα υπουργική απόφαση πριν από μερικές μέρες, με βάση την οποία το καθεστώς αποζημίωσης γενόσημων διατηρείται το ίδιο. Μάλιστα η απόφαση αυτή λέει πως θα αλλάξει το καθεστώς αυτό κάπου στα μέσα του 2023.

    Δηλαδή με μια “τρίπλα” – μην ξεχνάμε ότι ο Υπουργός ήταν και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής κάποτε – πετάει το μπαλάκι της εφαρμογής του αντιλαϊκού μέτρου στον Υπουργό Υγείας, που θα αναλάβει μετά τις εκλογές.

    Να επισημάνουμε, δε, ότι με την αλλαγή, που θα επιβαλλόταν στην αποζημίωση, θα υπήρχε μια σχετική μείωση του clawback κατά 20-30 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό θα το πληρώναμε οι πολίτες από την τσέπη μας.

    Οι φιλοφρονήσεις του ΜΘ στη ΜΘ

    Μας το είπαν και για να είμαστε κι εμείς σωστοί το αναζητήσαμε και το επιβεβαιώσαμε, καθώς υπάρχει σχετικό βίντεο. Σε ημερίδα που έγινε χθες 3/11 και αφορούσε και στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έπλεξε το εγκώμιο της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, κάνοντάς της φιλοφρονήσεις.

    Στο πλαίσιο του εγκωμίου του προς την καθηγήτρια και πρόεδρο ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η ίδια έχει χαρακτηριστεί ως… αντιτηλεοπτική, μπόρεσε να μεταφέρει τη σωστή πληροφορία. Μάλιστα στη διάθεσή του να κάνει πιο έντονη αυτή την άποψη είπε, ως παράδειγμα, ότι «η κα Θεοδωρίδου δεν είναι και η Σάρον Στόουν», για να μπορεί με την τηλεοπτική της εμφάνιση να μας πείσει κι αυτό είναι μεγάλο της επίτευγμα…

    Fishing εργαζομένων μέσω LinkedIn

    Κάτι μας λέει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αναμένεται να ενταθεί.

    Με δεδομένο ότι υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, οι ελληνικές βιομηχανίες φαρμακευτικών σκευασμάτων ψάχνουν συνεχώς για ειδικευμένους εργαζόμενους στην παραγωγή. Και η μία θέλει να αρπάξει εργαζόμενους από την άλλη.

    Μάλιστα μάθαμε ότι αυτό γίνεται και με άμεσες προσωπικές προτάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως από το LinkedIn.

    Ε, από όλο αυτό μάλλον κάτι καλό θα βγει για τους εργαζόμενους…



    ΣΧΟΛΙΑ