• HealthStories.gr

    Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D επηρεάζει τα συμπτώματα της Όμικρον

    Τεστ ανίχνευσης Όμικρον

    Πηγή: healthstories.gr


    Η βιταμίνη D και ο ρόλος της στην πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19 αμφισβητείται εδώ και καιρό από πολλούς ειδικούς από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

    Αλλά μια νέα μελέτη έχει αναζωπυρώσει ξανά το ενδιαφέρον γι’ αυτά τα συμπληρώματα, καθώς οι επιστήμονες υπογραμμίζουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να αποκρούει τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19, ιδιαίτερα που σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον.

    Η μικρής κλίμακας μελέτη, η οποία οργανώθηκε από ερευνητές στο Ισραήλ και βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ Απριλίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο PLOS ONE και παρουσιάζει μια περίπτωση που οι ερευνητές λένε ότι είναι «εξίσου σχετική» και για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

    Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 253 άτομα που εισήχθησαν σε νοσοκομεία για θεραπεία (σε μια περίοδο πριν από τη διάθεση των εμβολίων) και χρησιμοποιήθηκαν για να συμπεράνει ότι όσοι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ή κρίσιμη περίπτωση COVID-19 , σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν τη στιγμή της νοσηλείας. Περίπου οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν έλλειψη βιταμίνης.

    Περαιτέρω σύνδεσμοι που βρέθηκαν στη νέα μελέτη υποδηλώνουν ότι όσοι είχαν έλλειψη βιταμίνης D είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές της COVID-19, τις οποίες τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ορίζουν ως κάποιον που πιθανότατα χρειάζεται αναπνευστήρα για να αναπνεύσει — και σε σοβαρές περιπτώσεις, όσοι παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ ή δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων. Όσοι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω λοιμώξεων, διαπίστωσε η μελέτη. Ποσοστό θνησιμότητας 25,6% έναντι μόλις 2,3% για όσους δεν είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

    Μερικοί μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η διασφάλιση ότι λαμβάνετε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε άριστη κατάσταση, αλλά άλλοι ειδικοί θέλουν να επισημάνουν ότι αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D από μόνη της μπορεί να σας σώσει από σοβαρές μόλυνση.

    Ο Paul Spearman, M.D., διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων του Cincinnati, λέει στο Good Housekeeping ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τα επίπεδα βιταμίνης D θα είναι δείκτης του πόσο σοβαρά θα είναι τα συμπτώματα για κάποιον που επηρεάζεται από την COVID-19.

    «Πρέπει να θυμόμαστε ότι μια συσχέτιση δεν σημαίνει αιτιώδη συνάφεια — δηλαδή ότι άλλα πράγματα που συμβαίνουν σε [αυτούς τους ανθρώπους] με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, και όχι η ίδια η χαμηλή βιταμίνη D», εξηγεί, προσθέτοντας ότι Θα χρειαζόταν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά τυφλή μελέτη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πριν από τη μόλυνση από την COVID-19 για συγκεκριμένη απόδειξη. «Αυτό το είδος μελέτης είναι δύσκολο να γίνει και απαιτεί την εγγραφή μεγάλου αριθμού ασθενών».

    Ο Δρ Spearman προσθέτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η βιταμίνη D εξετάζεται σε περιορισμένη έρευνα μετα-ανάλυσης για να προσδιοριστεί ο ρόλος που παίζει αυτό το θρεπτικό συστατικό στις λοιμώξεις COVID-19. Αντικρουόμενες έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D δεν «επιδεινώνουν» τον κίνδυνο ή τον θάνατο από COVID-19, ούτε ότι η αύξηση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε οποιαδήποτε δεδομένη ρουτίνα βελτιώνει την υγεία των ασθενών καθώς αναρρώνουν στο νοσοκομείο, λέει.

    Αλλά η βιταμίνη D δεν είναι καθόλου άχρηστη και ενώ ο ρόλος της στην πρόληψη ή τον περιορισμό της σοβαρότητας μιας λοίμωξης COVID-19 είναι ακόμα αβέβαιος, ο Δρ Spearman προσθέτει ότι υπάρχουν θεωρητικοί λόγοι πίσω από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί το ανοσοποιητικό σύστημα εάν κάποιος δεν είναι επαρκώς λήψη αρκετής βιταμίνης D.

    Είναι η βιταμίνη D ωφέλιμη κατά των λοιμώξεων;

    Οι ειδικοί στη διατροφή έχουν αποδείξει εδώ και καιρό ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία των οστών (καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου) και ότι η θρεπτική ουσία βοηθά στη λειτουργία των μυών εκτός από το ότι συνδέεται με μερικές άλλες βασικές σωματικές λειτουργίες. Τα επίπεδα της βιταμίνης D επηρεάζονται από τη διατροφή, σίγουρα, καθώς μπορεί να προέρχεται εν μέρει από τα τρόφιμα – πράγματα όπως ο λιπαρός σολομός, το μοσχαρίσιο συκώτι, οι κρόκοι αυγών και το ελβετικό τυρί περιέχουν άφθονη βιταμίνη D – αλλά συχνά προέρχεται φυσικά από το να είσαι έξω.

    «Ο πιο γνωστός τρόπος για να λάβετε τη δόση της βιταμίνης D είναι να εκθέσετε τον εαυτό σας στο φως του ήλιου», λέει η Stefani Sassos, MS, RD, CDN, διαιτολόγος στο Good Housekeeping Institute, σε μια συνέντευξη που προβάλλει πιθανά οφέλη του συμπληρώματος.

    Αλλά τα στοιχεία για το ρόλο της βιταμίνης D στην ενίσχυση της ανοσίας συνολικά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, εξηγεί ο Δρ Spearman. «Η βιταμίνη D έχει αξιολογηθεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού – δυστυχώς, δεν έχουμε σαφή απάντηση ούτε εδώ, εκτός από το ότι η χορήγηση μιας μόνο μεγάλης δόσης δεν είναι καθόλου χρήσιμη», λέει. “Οι μετα-αναλύσεις αυτής της ερώτησης δεν ήταν οριστικές.”

    Αυτή η νέα μελέτη μπορεί να προσθέσει περισσότερο βάρος στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D που συσχετίζονται με σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου της COVID-19. Αλλά εάν υπάρχει ένα όφελος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού που πρέπει να έχουμε, “αυτό είναι με τυπικές, χαμηλές δόσεις και όχι μεγάλες δόσεις”, διευκρινίζει ο Δρ Spearman.

    Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι μια εύλογη ανησυχία που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας, ειδικά εάν είστε κάποιος που μπορεί να διατεθεί σε ανεπαρκή ή ανεπαρκή επίπεδα αυτής της βασικής θρεπτικής ουσίας.

    Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει προηγουμένως ότι αυτά τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο θα ωφεληθούν εάν συζητήσουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D με έναν γιατρό:

    • Ενήλικες άνω των 65 ετών
    • Άτομα με κλινική παχυσαρκία
    • Άτομα που έχουν διαγνωστεί με ηπατική νόσο, κοιλιοκάκη, κυστική ίνωση και/ή νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα
    • Αυτοί που βιώνουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο
    • Αυτά με σκούρες αποχρώσεις δέρματος
    • Όσοι απολαμβάνουν έναν φυτικό τρόπο ζωής

    Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παραγγείλει μια εξέταση αίματος για να εξετάσει τα επίπεδα βιταμίνης D σας, προσθέτει ο Sassos, και μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια συμπληρώματα λειτουργούν καλύτερα για εσάς στην κατάλληλη δόση.

    «Η λήψη βιταμίνης D υπό ιατρική επίβλεψη για όσους έχουν μετρήσει ανεπάρκειες βιταμίνης D είναι δικαιολογημένη», προσθέτει ο Δρ Spearman. «[Αλλά] η καλύτερη πρόληψη του σοβαρού COVID-19 κερδίζεται σίγουρα μέσω των εμβολίων και τα στοιχεία εδώ είναι αναμφισβήτητα».

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορεί το στέλεχος Όμικρον BA.2 να ξεφύγει από τη φυσική ανοσία μετά από μόλυνση με το στέλεχος BA.1;

    Πώς να καθαρίσετε όταν κάποιος στο σπίτι έχει κορονοϊό ή αναρρώνει από COVID-19



    ΣΧΟΛΙΑ