• HealthStories.gr

    Κορονοϊός: Κίνηση ματ του υπουργείου Yγείας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

    • NewsRoom
    Κορονοϊός: Κίνηση ματ του υπουργείου Yγείας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

    Κορονοϊός: Κίνηση ματ του υπουργείου Yγείας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς


    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας ενόψει ενός πολύ δύσκολου φθινοπώρου που έχει όμως δύο ασύμμετρες παραμέτρους.

    Η μία, αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ο οποίος αυξάνεται ανησυχητικά πιέζοντας το σύστημα υγείας.

    Η άλλη, έχει να κάνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του ΕΣΥ να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα μπουν σε αναστολή ανευ αποδοχών.

    Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της Αριστοτέλους, δηλώνουν στο Healthstories, αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και τα δύο προβλήματα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου, έχει στο συρτάρι έτοιμο Επιχειρησιακό Σχέδιο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές λόγω της άρνησης εμβολιασμού.

    Πυρετώδης προετοιμασία

    Η προετοιμασία που έγινε τις προγούμενες ημέρες ήταν πυρετώδης καθώς έπρεπε να καταρτιστεί ένα λεπτομερές σχέδιο προκειμένου να καλυφθούν με ταχύτητα και ασφάλεια όλες οι «μαύρες τρύπες» που θα προκύψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του υπουργείου Υγείας παρήγγειλαν και έχουν πλέον στα χέρια τους αναλυτικές καταστάσεις από κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, με τα στοιχεία των εργαζομένων που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, τις ειδικότητές τους, τα τμήματα αλλά και το επιπλέον προσωπικό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες.

    Το Επιχειρησιακό Σχέδιο χειρουργικής ακρίβειας, προβλέπει:

    μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο, από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

    Ήδη έχει ετοιμαστεί το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων αλλά και οι λίστες με τον αριθμό και την ειδικότητα των υπό μετακίνηση εργαζομένων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν λήξει το τελεσίγραφο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κλινικές και να μη μείνουν τελευταία στιγμή χωρίς προσωπικό.
    συγχώνευση κλινικών, όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.

    Ανεμβολίαστοι

    Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας περίπου 1.000 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται στους 1.500 και θα πρέπει να αντικατασταθούν.

    Το πρόβλημα, ωστόσο, εστιάζεται κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας και των νησιών όπου το προσωπικό είναι ούτως ή άλλως λιγοστό και τα νέα κενά που θα προκύψουν θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες. Αντίστοιχα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και σε εξειδικευμένες κλινικές όπως είναι οι ογκολογικές, καθώς η ανεύρεση εκπαιδευμένου προσωπικού αποτελεί δύσκολο γρίφο για την ηγεσία του υπουργείου.

    «Αγκάθι» οι νοσηλευτές

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών αφορά σε νοσηλευτές καθώς οι γιατροί σε μεγάλο βαθμό έχουν εμβολιασθεί, ενώ όσες θέσεις μείνουν κενές μπορούν να αντικατασταθούν με επικουρικό ιατρικό προσωπικό. Αντίθετα η ανεύρεση νοσηλευτών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αφού δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί διαθέσιμοι στη χώρα μας.

    Αντικατάσταση με επικουρικούς

    Σε ότι αφορά το διοικητικό προσωπικό ήδη δρομολογείται η πρόσληψη επικουρικών όπου θα υπάρξουν κενά με βάση τις καταγραφές που έκαναν οι διοικητές των Νοσοκομείων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί στο τέλος κάποιοι να αλλάξουν άποψη.

    Σχετικά με τον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας, όπου είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων, το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει:

    πρόσληψη επικουρικών (όπου δεν υπάρχουν εταιρείες),

    συμβάσεις-εξπρές με ιδιωτικές εταιρείες (που ούτως ή άλλως διαθέτουν κάποια νοσοκομεία).

    Διαβάστε περισσότερα στο Healthstories

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Υγείας: Μειώνεται το clawback – Μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων



    ΣΧΟΛΙΑ