• HealthStories.gr

    Κάνετε δίαιτα κι έχετε νεύρα; Μάθετε γιατί

    • NewsRoom
    Κάνετε δίαιτα κι έχετε νεύρα; Μάθετε γιατί


    Πολλές φορές, όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα, είμαστε σε ένταση, έχουμε νεύρα και δεν ξέρουμε τι μας φταίει.

    Ή μάλλον ξέρουμε. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είμαστε μόνες/οι σε αυτό και ότι οι ειδικοί μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

    Μερικές φορές τα συναισθήματα αυτά προέρχονται από την αδυναμία μας να επιτύχουμε τον στόχο μας.

    Συνήθως, όμως, είναι απόρροια:

    • Της ελλιπούς κατανάλωσης τροφής

    • Των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών που είχαν πριν από τη δίαιτα.

    Όπως εξηγεί η Γεωργία Κάσση, MD, PhD, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ – Επιστημονικά υπεύθυνη στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως, όταν προσπαθούμε να δείξουμε αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση, αναπτύσσουμε αισθήματα θυμού. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη μετάβαση από μία πλούσια, ανεξέλεγκτη διατροφή, σε μία συγκεκριμένη δίαιτα με πολλούς περιορισμούς.

    Μία από τις σχετικές μελέτες διεξήχθη από επιστήμονες των Πανεπιστημίων UCSD και Northwestern στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν σειρά τεστ σε φοιτητές, για να δουν αν η επιλογή υγιεινών τροφίμων σχετίζεται με τη συναισθηματική κατάστασή τους.

    Σε ένα από αυτά ανακάλυψαν πως οι φοιτητές, που επέλεγαν ένα μήλο αντί για μια μπάρα σοκολάτας, ήταν πιθανότερο να επιλέξουν στη συνέχεια να δουν ταινίες με πλοκή γύρω από την εκδίκηση. Σε ένα άλλο, όσοι επέλεξαν ένα υγιεινό σνακ αντί για ένα παχυντικό σνακ, εκνευρίστηκαν περισσότερο, όταν τους ζήτησαν να δουν ένα διαφημιστικό σποτ με αυστηρό, προστακτικό περιεχόμενο.

    Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο οξύθυμοι γίνονται, όταν κάνουν δίαιτα, τονίζουν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of Consumer Research.

    Γλυκόζη, κορτιζόλη, αδρεναλίνη

    Εντούτοις, υπάρχει και ορμονικός λόγος για τα νεύρα της δίαιτας. Όταν ένα άτομο κάνει δίαιτα, μία από τις πρώτες συνήθειες που αλλάζει, είναι τα ακατάστατα γεύματα. Οι δίαιτες συνήθως συνιστούν τρία έως πέντε γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και το πρόγραμμά τους συνήθως τηρείται, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Είναι βασικά στη μεσογειακή διατροφή και τα λατρεύουμε, τι είναι;

    Διατροφή για γερή καρδιά, οι 5 στόχοι

    Η σχέση της διατροφής με 11 διαφορετικούς καρκίνους – Ελληνική μελέτη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ