• HealthStories.gr

    Είναι βασικά στη μεσογειακή διατροφή και τα λατρεύουμε, τι είναι;

    • NewsRoom
    Είναι βασικά στη μεσογειακή διατροφή και τα λατρεύουμε, τι είναι;


    Το αναγνωρισμένο ως εθνικό φαγητό των Ιταλών, τα μακαρόνια, δεν αποτελούν μόνο την κατ’ εξοχήν επιλογή των φοιτητών, αλλά κι ένα από τα βασικότερα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, είτε ως βασικό φαγητό είτε ως συνοδευτικό κάποιου πρωτεϊνούχου τροφίμου (πχ άπαχο κόκκινο κρέας ή πουλερικά).

    Τα μακαρόνια παρασκευάζονται από αλεύρι και νερό, γεγονός που τα καθιστά μία πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, ενώ υπάρχουν και μακαρόνια που περιέχουν αυγά, γάλα και λαχανικά όπως σπανάκι και καρότο.

    Πέρα όμως από γεύση, τα ζυμαρικά εμπλουτίζουν το τραπέζι μας και με θρεπτική αξία. Εκτός από πλούσια σε υδατάνθρακες, είναι και σημαντική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Παράλληλα, περιέχουν ελάχιστο λίπος, χοληστερόλη και νάτριο.

    Η πρωτεΐνη, που περιέχεται στα μακαρόνια, θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας και αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε σύνθετους υδατάνθρακες, τα καθιστούν ιδανικό τρόφιμο για άτομα που γυμνάζονται συστηματικά.

    Επίσης, οι φυτοστερόλες που περιέχουν συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

    Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να διαλευκάνουμε έναν από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους των τελευταίων δεκαετιών, εκείνον που θέλει τα μακαρόνια να «παχαίνουν». Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει, αφ’ ενός γιατί δεν υπάρχουν τρόφιμα που από μόνα τους να οδηγούν σε παχυσαρκία, αφ’ ετέρου γιατί τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που υποδεικνύει ότι η μέτρια κατανάλωσή τους όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία, αλλά επιπλέον ενδείκνυται ως μέρος μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

    Άσπρα vs ολικής άλεσης

    Τα τρόφιμα ολικής άλεσης περιέχουν όλα τα μέρη του σπόρου-καρπού, από τον οποίον έχουν προκύψει. Για τον λόγο αυτό τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, καθώς και σε ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σύγκριση με την κλασσική εκδοχή τους.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Διατροφή για γερή καρδιά, οι 5 στόχοι

    Η σχέση της διατροφής με 11 διαφορετικούς καρκίνους – Ελληνική μελέτη

    Τι να τρώμε στον καύσωνα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ