• HealthStories.gr

    Είναι καλύτερο να σηκώνετε βάρη πριν ή μετά από μια cardio προπόνηση;

    • NewsRoom
    Είναι καλύτερο να σηκώνετε βάρη πριν ή μετά από μια cardio προπόνηση;

    Πηγή: healthstories.gr


    Είναι καλύτερο να σηκώνετε βάρη πριν ή μετά από μια cardio προπόνηση;

    Η αυτονόητη απάντηση είναι να επιλέξετε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς, αλλά αν θέλετε να χάσετε λίπος και να αυξήσετε την αντοχή σας, χρειάζεται μία στρατηγική στις προπονήσεις ενδυνάμωσης και cardio.

    Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα προπόνησης περιλαμβάνει cardio άσκηση και προπόνηση ενδυνάμωσης.

    Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά καρδιαγγειακής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, καθώς και προπόνηση δύναμης μέτριας έως υψηλής έντασης 2-3 φορές την εβδομάδα.

    Εάν έχετε στο πρόγραμμα και τις δύο προπονήσεις την ίδια μέρα, μπορεί να αναρωτιέστε αν η σειρά της δραστηριότητας έχει σημασία. Πρέπει να σηκώσετε πρώτα βάρη και μετά να βγείτε για περίπατο ή το αντίθετο;

    Η απάντηση εξαρτάται από το είδος της cardio άσκησης που κάνετε — και ποιοι είναι οι γενικοί σας στόχοι.

    Η cardio μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκκίνησης ή τερματισμού στην προπόνηση με βάρη. Εάν κάνετε cardio σε υψηλότερη ένταση, μπορεί να καταναλώσετε πολλή ενέργεια και να είστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενδυνάμωσης. Αλλά αν πρόκειται να περπατήσετε με μέτριο ρυθμό, πιθανότατα δεν θα είστε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε προπόνηση ενδυνάμωσης μετά, και μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ζεστάνετε το σώμα σας.

    Τα οφέλη της cardio προπόνησης πριν από τα βάρη

    Το cardio πριν την προπόνηση με βάρη θα είναι η βέλτιστη επιλογή εάν θέλετε να αυξήσετε την αντοχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκτέλεση αυτής της προπόνησης παίρνει ενέργεια από τις αποθήκες ενέργειας που απαιτούνται για τη διατήρηση της αερόβιας ή καρδιαγγειακής άσκησης.

    Επιπλέον, η προπόνηση με βάρη με εξαντλημένα αποθέματα ενέργειας ενισχύει επίσης τη μυϊκή αντοχή. Η προσπάθεια για ενίσχυση της αντοχής είναι ένας εξαιρετικός στόχος για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ή μαραθωνοδρόμους, καθώς βελτιώνει την αντίσταση στην κόπωση και αναπτύσσει μυϊκές ίνες αργής συστολής που απαιτούνται για αθλήματα με βάση την αντοχή.

    Το να κάνετε πρώτα cardio μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προθέρμανση για την προπόνηση ενδυνάμωσης. Για παράδειγμα, εάν περπατάτε με μέτριο ρυθμό και δεν είστε κουρασμένοι μετά το περπάτημά σας, αυτός είναι ένας τρόπος για να ζεστάνετε το σώμα και να το προετοιμάσετε για κίνηση πριν από την προπόνηση δύναμης.

    Τα οφέλη της cardio μετά από βάρη

    Το να κάνετε μια προπόνηση cardio μετά την προπόνηση με βάρη είναι ιδανικό εάν θέλετε να χάσετε λίπος και να δυναμώσετε. Το χτίσιμο μυϊκής μάζας έχει αποδειχθεί ότι προάγει τον ταχύτερο μεταβολισμό.

    Και αν η cardio προπόνηση γίνεται με μέτριο έως χαλαρό ρυθμό, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε από μια πιο έντονη προπόνηση δύναμης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η καλύτερη ηλικία για να χάσουν βάρος τα παχύσαρκα παιδιά και να μην το ξαναπάρουν

    Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

    Αγαπηδάκη: Προστασία της δημόσιας υγείας με επιστημονική τεκμηρίωση και κανόνες



    ΣΧΟΛΙΑ