• HealthStories.gr

    Οι τροφές που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν μία ημικρανία

    • NewsRoom


    Πώς οι τροφές και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν μία ημικρανία;

    Ποιες τροφές μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα και ποιες βοηθούν στην αποτροπή μιας κρίσης.

    Διπλάσιες ημικρανίες οι γυναίκες

    Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το διπλάσιο από τους άνδρες – έως και 25% έναντι έως και 10%. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας: άγχος, προβλήματα ύπνου, αϋπνία, χρήση οπτικών μονάδων οθόνης και ψηφιακών συσκευών, ακόμη και ο καιρός.

    Κάθε ασθενής με ημικρανία είναι διαφορετικός και ως εκ τούτου, αυτό που μπορεί να προκαλέσει κρίση σε κάποιους, δεν είναι πρόβλημα για άλλους και το αντίστροφο. Ένα από τα κοινά ερεθίσματα είναι η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών των τροφίμων που μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στον αριθμό και τη σοβαρότητα των κρίσεων ημικρανίας, αναφέρει το womenshealthmag.com. Η διατήρηση μιας διατροφικής ισορροπίας, καθώς και η εξισορρόπηση των ορμονών, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, είναι πολύ σημαντικό εάν πάσχετε από ημικρανία.

    Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν μία ημικρανία

    • Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι ένα πιθανό έναυσμα ημικρανίας για ορισμένους πάσχοντες. Τα MSG είναι χημικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να ενισχύσουν τη γεύση τους ή να τα βοηθήσουν να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο χρόνο. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν MSG – πατατάκια, κονσέρβες σούπας, κατεψυγμένα γεύματα και μερικές σάλτσες (συμπεριλαμβανομένης της κέτσαπ ντομάτας, της μαγιονέζας και της σόγιας). Φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα στα τρόφιμα που αγοράζετε. Το MSG μπορεί να γραφτεί πλήρως ή να αναγνωριστεί από τον αριθμό E που είναι E 621.
    • Η τυραμίνη μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα για ορισμένους που υποφέρουν από ημικρανίες. Βρίσκεται στο μπλε τυρί, τη φέτα, το τσένταρ, την παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί.

    Η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες, διευκολύνοντας μια αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα με αποτέλεσμα έναν παλλόμενο πονοκέφαλο.

    • Η ισταμίνη είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί όλα τα συμπτώματα που συνδέονται με τις αλλεργίες. Τα τρόφιμα που περιέχουν ισταμίνη μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα για έναν πάσχοντα με ημικρανίες. Το αλκοόλ, το γιαούρτι, τα αποξηραμένα φρούτα, το αβοκάντο, η μελιτζάνα, το σπανάκι και τα οστρακοειδή, όλα περιέχουν ισταμίνη.

    Οι τροφές που μπορούν να αποτρέψουν μία ημικρανία

    Ενώ υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με ημικρανίες, εάν λειτουργούν ως έναυσμα του πονοκεφάλου, υπάρχουν άλλα που πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο για να βοηθήσουμε στη διαχείριση μιας κρίσης.

    • Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντική. Έξι έως οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα βοηθούν στην πρόληψη της ημικρανίας (1,2-1,5 λίτρα). Αυτή η πρόσληψη μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αφεψήματα από βότανα ή καρπούζι, το οποίο περιέχει 92% νερό.

    Ανανάς και μπρόκολο για τις ημικρανίες

    • Η κατανάλωση ανανά μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της ημικρανίας, καθώς περιέχει το ένζυμο βρομελίνη που είναι ένα φυσικό αναλγητικό χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Και, για τις γυναίκες που υποφέρουν από πονοκεφάλους ημικρανίας περιόδου, αξίζει να αυξήσουν την πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, καθώς περιέχουν ορμονικά ενεργές ενώσεις που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα, που έχουν εξισορροπητική επίδραση στα οιστρογόνα.
    • Ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Οι βιταμίνες Β είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών μικροθρεπτικών συστατικών που παίζουν πολλούς σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό. Για παράδειγμα, συμβάλλουν στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να έχουν προστατευτική δράση ενάντια στους πονοκεφάλους ημικρανίας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών Β ριβοφλαβίνη (Β2), φυλλικό οξύ (Β12) και πυριδοξίνη (Β6) μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα.
    • Ομοίως, το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για αμέτρητες λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της μετάδοσης των νεύρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπαρκής κατανάλωση μαγνησίου σχετίζεται με κρίσεις ημικρανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη σκιά της παραλλαγής Κένταυρος – Τι θα γίνει με την επικείμενη έξαρση της επιδημίας

    Τουλάχιστον 17 εκατ. Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα από τη long COVID το 2020 και το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ