• HealthStories.gr

    Η μετάλλαξη Βήτα πιο θανατηφόρα από την Άλφα

    • NewsRoom
    Η μετάλλαξη Βήτα πιο θανατηφόρα από την Άλφα

    Πηγή: unsplash.com


    Μπορεί τελευταία να μας έχει απορροφήσει η δράση και οι επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και οι άλλες μεταλλάξεις/παραλλαγές του κορονοϊού εξακολουθούν να υφίστανται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Η μετάλλαξη Βήτα (νοτιοαφρικανική) είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Φαίνεται ότι, όσοι μολύνονται από αυτή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και και να καταλήξουν, σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Άλφα (βρετανική).

    Η μετάλλαξη Βήτα, γνωστή επιστημονικά ως Β.1.351, είχε ανιχνευθεί στη Νότια Αφρική στο τέλος του 2020 και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Λαΐθ Τζαμάλ Αμπού-Ραντάτ του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell στη Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν ανθρώπους που είχαν μολυνθεί στις αρχές του 2021, όταν στην αραβική χώρα κυκλοφορούσαν κυρίως δύο παραλλαγές του ιού, η Άλφα και η Βήτα.

    Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με Βήτα ήταν 24% πιθανότερο να αρρωστήσουν με βαριά COVID-19, σε σχέση με εκείνους που είχαν μολυνθεί από την Άλφα. Ήταν, επίσης, σχεδόν 50% πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

    Για μία «σαφώς πιο επικίνδυνη παραλλαγή» έκανε λόγο ο Δρ. Αμπού-Ραντάντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και επεσήμανε ότι, όσο αυξάνονταν τα περιστατικά με Βήτα στο Κατάρ, τόσο αυξάνονταν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Μολονότι η μελέτη ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά μόνο ως προδημοσίευση στο medRxiv, θεωρείται αξιόπιστη.

    Και δεύτερη μελέτη

    Μία άλλη νοτιοαφρικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Global Health», με επικεφαλής την Γουασίλα Τζασάτ του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, βρήκε, επίσης, ότι η μετάλλαξη Βήτα είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε βαριά νοσηλεία και σε θάνατο.

    Όμως, καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται παγκοσμίως (και στην Ελλάδα), η Βήτα φαίνεται πια να «σβήνει», ακόμη και σε εκείνα τα μέρη, όπου κάποτε κυριαρχούσε, όπως η Νότια Αφρική και το Κατάρ. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Αμπού-Ραντάτ, η Βήτα φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της COVID-19, οπότε θα μπορούσε να επανακάμψει.



    ΣΧΟΛΙΑ