• HealthStories.gr

    Η κατανάλωση μόνο ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο τριχόπτωσης

    • NewsRoom
    Η κατανάλωση μόνο ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο τριχόπτωσης

    Πηγή: healthstories.gr


    Μία νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος τριχόπτωσης με την κατανάλωση μόνο ενός αναψυκτικού ή άλλου ζαχαρούχου ποτού την ημέρα.

    Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients την 1η Ιανουαρίου, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsinghua στην Κίνα συνέλεξε δεδομένα από 1.951 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή τους και αν είχαν τριχόπτωση. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε ερωτήσεις ποιοτικού ελέγχου και απέκλεισε τους ερωτηθέντες που ανέφεραν προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής ή καρκίνο, για να μειώσει τον τελικό αριθμό της ομάδας σε 1.028.

    Οι αυξημένες πιθανότητες για τριχόπτωση

    Η ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι έπιναν ένα ζαχαρούχο ρόφημα την ημέρα – ή συνολικά ένα έως τρία λίτρα ποτών την εβδομάδα, όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, χυμούς και ζαχαρούχα ροφήματα με καφεΐνη – είχαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τριχόπτωση σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

    Όσοι είχαν υψηλότερη πρόσληψη πιο γλυκών ροφημάτων είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες τριχόπτωσης, με τους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν περισσότερα από ένα γλυκό ποτό την ημέρα -ή σχεδόν 3,5 λίτρα την εβδομάδα- να έχουν 42% υψηλότερο κίνδυνο απώλειας μαλλιών.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν την προφανή σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της απώλειας μαλλιών μεταξύ των συμμετεχόντων. Υπέθεσαν ότι τα γλυκά ποτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο έχει βρεθεί ότι προκαλεί απώλεια μαλλιών.

    Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης προηγούμενες μελέτες που εντόπισαν συνδέσεις μεταξύ της τριχόπτωσης και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση γλυκών ποτών.

    Επιπλέον, η ομάδα σημείωσε ότι τα «συναισθηματικά προβλήματα» μπορεί να προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Ανέφεραν μια προηγούμενη μετα-ανάλυση που διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν 45 ετών και άνω με κατανάλωση ζάχαρης υψηλότερη από το μέσο όρο είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος —το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια μαλλιών στους άνδρες.

    Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς.

    Τελικά, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς που έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Δεδομένου ότι τα δεδομένα αναφέρθηκαν από μόνοι τους, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο ακριβείς ήταν οι ερωτηθέντες στο πόσα αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά κατανάλωναν στην πραγματικότητα.

    Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι δεν συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων ή άλλων ειδών. Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης.

    Διαβάστε επίσης:

    16 σημεία που παγιδεύουν άσχημες μυρωδιές στο σπίτι

    Το φύλο των αδερφών έχει επίδραση στην προσωπικότητά μας ως ενήλικες;



    ΣΧΟΛΙΑ