• HealthStories.gr

    Healthflix και ψηφιακός σύμβουλος υγείας: Οι νέες πλατφόρμες της ΗΔΙΚΑ

    • NewsRoom
    Healthflix και ψηφιακός σύμβουλος υγείας

    Πηγή: healthstories.gr


    Η ενημέρωση του πολίτη για θέματα υγείας περνούν σε άλλο επίπεδο με το Healthflix και τον ψηφιακό σύμβουλο υγείας.

    Το υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να θέσουν μέσα στο 2024 σε εφαρμογή τα δύο αυτά φιλόδοξα προγράμματα με στόχο την διευκόλυνση, την προαγωγή και την ενδυνάμωση του πολίτη.

    Ο Ψηφιακός Σύμβουλος Υγείας

    Η ψηφιακή σχέση πολίτη και συστήματος υγείας θα αναπτυχθεί με την εφαρμογή «Σύμβουλος Υγείας» και με το Healthflix, όπως είχε ανακοινώσει και πριν ένα χρόνο στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μία πύλη εισόδου και γνωριμίας του πολίτη με το σύστημα υγείας σε ένα ψηφιακό και φιλικό περιβάλλον, δια μέσω ενός ατομικού προφίλ, που θα αξιοποιεί πληροφορίες γύρω από το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό, τις ανάγκες και τις συνήθειες.

    Ο «Σύμβουλος Υγείας» θα συνδέεται αυτόματα με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), από όπου και θα αντλούνται οι σχετικές πληροφορίες. Πρόσβαση στον Σύμβουλο Υγείας θα έχει αποκλειστικά ο χρήστης. Ο ίδιος ο πολίτης-χρήστης θα πρέπει να δώσει και έγκριση στον γιατρό, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο Φάκελο Υγείας του.

    Όπως ανέφερε και η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Ατομικός Φάκελος Υγείας προϋπολογισμού 45,1 εκατ. Ευρώ, ολοκληρώνεται άμεσα, καθώς η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο.

    Στην εφαρμογή του «Συμβούλου Υγείας», θα υπάρχει πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ενημέρωσης για την αντιμετώπιση και πρόληψη παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, κ.λπ.

    Ακόμη θα βρίσκει πληροφορίες για πρoγράμματα προληπτικού Εμβολιασμού, προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αλλά και προσυμπτωματικοί έλεγχοι που έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα από τον προσωπικό ή θεράποντα ιατρό του/της.

    Μεταξύ των λειτουργιών του Συμβούλου θα είναι, άλλωστε, και η Ατομική Έκθεση Υγείας.

    Healthflix

    Τη δημοτικότητα και την αμεσότητα που έχουν οι πλατφόρμες ροής, όπως το Netflix ή το ERTFLIX θέλουν να αξιοποιήσουν η ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο Υγείας.

    Μέσα στο 2024 αναμένεται να λειτουργήσει το Healthflix, στο οποίο οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση τόσο σε on demand βίντεο όσο και σε live περιεχόμενο.

    Σε πλήρη διασύνδεση με τον Σύμβουλο Υγείας, το Healthflix θα διανείμει το απαιτούμενο, ενημερωτικό ή επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε πολίτες αλλά και επαγγελματίες υγείας. Εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ασθενούς και στην αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού αλλά και της νέας αναπτυσσόμενης πανδημίας της infodemic.

    Η infodemic είναι στην ουσία ο μεγάλος όγκος πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών σε ψηφιακά και φυσικά περιβάλλοντα.

    To Healthflix επιδιώκεται να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη λύση για την ασφαλή διανομή πολυμεσικού περιεχομένου, στον πολίτη και τον επαγγελματία υγείας γύρω από τις διαθέσιμες ψηφιακές εφαρμογές, όπως η άυλη συνταγογράφηση.

    Ενδεικτικά, στο οπτικοακουστικό υλικό που θα έχει πρόσβαση ο πολίτης θα περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βίντεο για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, τη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων, όπως τα self test ή οι αντλίες ινσουλίνης.

    Στις απευθείας μεταδόσεις, μέσω live streaming, θα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις για την υγεία, συνεντεύξεις τύπου και ενημερώσεις.

    Το έργο προυπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται στις αρχές του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    6 σοφές συμβουλές για τη βαφή μαλλιών το χειμώνα

    Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα ανάμεσα στις 3 καλύτερες του κόσμου

    Τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου – Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά



    ΣΧΟΛΙΑ