• HealthStories.gr

    Γρίπη, κορωνοϊός, RSV και τώρα και ιλαρά στα παιδιά – Συστάσεις για εμβολιασμό

    Παιδάκι με μάσκα - Παιδική παχυσαρκία


    Τα παιδιά δρουν ως… επιταχυντές της τριδημίας. Γρίπη, κορωνοϊός και RSV είναι τα περιστατικά, που γεμίζουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία Παίδων σε κάθε εφημερία. Μέσα σε όλα αυτά επανέρχεται και η ιλαρά.

    Μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά η ξεκάθαρα διαφαινόμενη αύξηση σε αυτά τα νοσήματα δείχνει ότι θα συνεχιστεί και ότι κάποια στιγμή θα… καλπάσει. Οι επιστήμονες, βέβαια, έχουν από καιρό προειδοποιήσει για αυτό. Είναι κάτι, το οποίο περίμεναν και μας είχαν προειδοποιήσει.

    Πέρασαν δυο χειμώνες, που τα παιδιά δεν αρρώστησαν, λόγω της χρήσης μάσκας και γενικά της τήρησης των μέτρων προστασίας ενάντια στην COVID-19, οπότε είναι ευάλωτα να νοσήσουν, καθώς υπάρχει «κενό» στην ανοσία τους.

    Τα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο με πυρετό, βήχα και ατονία. Τα περισσότερα ταλαιπωρούνται από γρίπη, με προεξάρχον το στέλεχος Η1Ν1. Στα Επείγοντα, ωστόσο, μεταφέρονται και αρκετά παιδιά με COVID-19, κάποια πολύ μικρής ηλικίας, βρέφη.

    Αναπνευστικοί ιοί και ιλαρά στα παιδιά

    Η αναταραχή και η αποδιοργάνωση, που επέφερε η πανδημία της COVID-19 στα εμβολιαστικά προγράμματα των παιδιών, έχει ως αποτέλεσμα την δριμύα επανεμφάνιση νοσημάτων – επιστρέφει και η ιλαρά.

    Τη σοβαρότητα της κατάστασης επεσήμανε σε συνέδριο για τους εμβολιασμούς ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

    Όπως ανέφερε, η πανδημία COVID-19 ανέδειξε τη σωτήρια δύναμη των εμβολίων. «Το παράδοξο είναι ότι προκάλεσε παράλληλα δυσλειτουργία σε πολλές παραμέτρους της Δημόσιας Υγείας, όπως ο τακτικός εμβολιασμός. Περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν πέρυσι τα εμβόλιά τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παγκοσμίως – όλο και πιο συχνά – εστίες ασθενειών, που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως η ιλαρά», υπογράμμισε ο κ. Γκεμπρεγέσους.

    Το συνδυαστικό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 100 χώρες, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο μόνο παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες και η πρόσβαση ορισμένων κρατών σε αυτό είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη.

    Συστάσεις για εμβολιασμό

    Οι προειδοποιήσεις των αμερικανικών CDC, του ECDC και των Ελλήνων ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρουν ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας και ότι τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και πάνω, ακόμη και τα υγιή, καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

    Το, δε, εμβόλιο της COVID-19 μπορούν να κάνουν πλέον και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών.

    Η επιστροφή των εποχικών ιών του αναπνευστικού προβληματίζει τους γιατρούς, που, συχνά, καλούνται να διαχειριστούν άρρωστα βρέφη, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

    Μέσα σε διάστημα 15 ημερών η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία Παίδων έχει ξεπεράσει το 12%.

    Διαβάστε επίσης:

    23 συμβουλές απώλειας βάρους που λειτουργούν πραγματικά

    Τι να ξεφορτωθείτε από το μπάνιο τώρα



    ΣΧΟΛΙΑ