• HealthStories.gr

    Γιορτινό γεύμα: Μικρά και χρήσιμα tips για την γαλοπούλα

    • NewsRoom
    Γιορτινό γεύμα: Μικρά και χρήσιμα tips για την γαλοπούλα

    Πηγή: healthstories.gr


    Όποια μέθοδο μαγειρέματος, χρονοδιάγραμμα ή συνταγή κι αν χρησιμοποιήσετε για τη γαλοπούλα σας, το σημαντικό είναι να έχει ψηθεί καλά.

    Όταν τη βγάλετε από τον φούρνο, βάλτε το θερμόμετρο κρέατος στο πιο παχύ μέρος του κρέατος ανάμεσα στο στήθος και το μπούτι και θα είστε σίγουροι ότι έχει μαγειρευτεί καλά, αν γράφει 75 βαθμοί Κελσίου.

    Εξίσου σημαντικό είναι, να ρίχνετε υγρό πάνω από την επιφάνεια της γαλοπούλας ενώ μαγειρεύεται. Αυτό βοηθά να διατηρείται η γαλοπούλα υγρή και ζουμερή.

    Αν δεν έχετε φτιάξει μαρινάδα, μπορείτε να αλείψετε με λιωμένο βούτυρο τη γαλοπούλα πριν την βάλετε στο φούρνο και στη συνέχεια να αλείφετε το κρέας μια φορά την ώρα με τους χυμούς μαγειρέματος από το ταψί.

    Είναι σημαντικό να μην το κάνετε πιο συχνά από μία φορά την ώρα, γιατί όποτε ανοίγετε την πόρτα του φούρνου μειώνετε τη θερμοκρασία, κάτι που σημαίνει ότι η γαλοπούλα σας θα πάρει περισσότερο χρόνο για να ψηθεί.

    Για να φτιάξετε ζωμό, προσθέστε τα εντόσθια της γαλοπούλας σε μια κατσαρόλα, μερικά χοντροκομμένα κρεμμύδια, καρότα και σέλινο και μετά προσθέστε αρκετό κρύο νερό για να καλύψει όλα τα υλικά.

    Αφήνετε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 3 ώρες. Χρησιμοποιήστε το ζωμό στη θέση των κύβων.

    Μπορώ να μαγειρέψω μια γαλοπούλα νωρίτερα και να την ξαναζεστάνω;

    Εάν την ημέρα των Χριστουγέννων είστε πολύ απασχολημένοι για να ψήσετε τη γαλοπούλα, μπορείτε να το κάνετε έως και 3 ημέρες πριν, αρκεί να ακολουθήσετε τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή:

    Ζεστάνετε μόνο όση ποσότητα γαλοπούλας σκοπεύετε να φάτε. Προσθέστε λίγο ζωμό γαλοπούλας ή κοτόπουλου στον πάτο του ταψιού και καλύψτε το όλο με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 30 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί ή μέχρι να φτάσει στους 75 βαθμούς στο θερμόμετρο ψησίματος. Θυμηθείτε, το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά.

    Μπορείτε να μαγειρέψετε μια κατεψυγμένη γαλοπούλα;

    Εντάξει, λοιπόν, με όλα τα τρεχάματα των Χριστουγέννων, ξεχάσατε τελείως να βγάλετε τη γαλοπούλα από την κατάψυξη. Παρά τα όσα μπορεί να έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο, μην μαγειρέψετε μία γαλοπούλα κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς να έχει ξεπαγώσει εντελώς.

    Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων από μια γαλοπούλα που δεν είναι σωστά μαγειρεμένη είναι υψηλοί και οι μέθοδοι ταχείας απόψυξης κρύβουν τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων σε όλη την κουζίνα σας.

    Αν τα μαγαζιά είναι ακόμα ανοιχτά, δείτε αν μπορείτε να πάρετε ένα ή δύο κοτόπουλα, ή απλώς απολαύστε όλες τις άλλες λιχουδιές που έχετε ετοιμάσει και αφήστε τη γαλοπούλα γι άλλη μια μέρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα αντιγριπικά εμβόλια, η συζήτηση για τον ΕΟΠΥΥ και το ακαταλαβίστικο ΙΟΒΕ



    ΣΧΟΛΙΑ