• HealthStories.gr

    Γιατί δεν πρέπει να τρώμε φρούτα μετά το φαγητό

    φρούτα

    φρούτα


    Τα φρούτα είναι σύμμαχοι της υγείας μας, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες. Αποτελούν επίσης σημαντική πηγή φυτικών ινών. Το να τα λαμβάνουμε ως επιδόρπιο, στην πραγματικότητα κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό. Είναι πιθανό να ενοχλήσει και τελικά να επιβραδύνει την πέψη μας, αναφέρει η διαιτολόγος, Julie Upton MS, RD, CSSD.

    Παρότι τείνουμε να χωνεύουμε τα φρούτα γρήγορα, όταν τα τρώμε μετά από ένα μεγάλο γεύμα, μπορεί να προκαλέσει «κυκλοφοριακή συμφόρηση» στο έντερό μας. Το σώμα επικεντρώνεται στην πέψη του κυρίου γεύματος και αφήνει τα φρούτα για αργότερα. Η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα, δε θα διαλυθεί γρήγορα και θα προκαλέσει πόνους στο στομάχι.

    Τα περισσότερα περνούν εύκολα από το στομάχι προς το έντερο, το πολύ σε 20 λεπτά. Όταν όμως τρως φρούτα αμέσως μετά το γεύμα, αυτά παραμένουν στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη των υπολοίπων τροφών κι έτσι καθυστερεί η πέψη τους, ενώ ταυτόχρονα αλλοιώνονται, αρχίζει η σήψη τους και η τελική θρεπτική αξία που θα αποδώσουν μειώνεται, αναφέρει η Upton.

    Πότε πρέπει να τρώμε τα φρούτα;

    Υπάρχει σωστό timing; Προφανώς και υπάρχει. Είναι καλύτερο να τα τρώμε εκτός των ωρών γεύματος καθώς έτσι θα αφομοιωθούν γρηγορότερα και πιο εύκολα από τον οργανισμό. Μία έως δύο ώρες πριν το γεύμα ή τρεις έως τέσσερις ώρες μετά είναι ιδανικές στιγμές ενώ καλή συνήθεια είναι να τρώμε φρούτα για πρωινό με άδειο στομάχι. Επίσης το να τα μαγειρεύουμε είναι μία καλή συνθήκη διότι οι ίνες εξομοιώνονται καλύτερα από το σώμα μας και τα πιο ευαίσθητα στομάχια το αντέχουν πιο άνετα.

    Αν λοιπόν σας αρέσει να τρώτε το φρούτο σας αμέσως μετά το φαγητό, μάλλον ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε. Η κατάλληλη ώρα είναι έως και μία ώρα πριν από το γεύμα ειδάλλως θα πρέπει να περιμένετε 2 με 3 ώρες μετά το κυρίως γεύμα σας, λέει η Upton.

    Διαβάστε επίσης:
    Diorama: Αποκτά σημαντική μειοψηφική συμμετοχή στην Odyssey Consultants

    Marks & Spencer: Εκτοξεύτηκαν κατά 58% τα ετήσια κέρδη – Αποδίδει καρπούς η αναδιάρθρωση

    Πόσο διαρκεί το κρασί όταν έχει ανοιχτεί;



    ΣΧΟΛΙΑ