• HealthStories.gr

    Γάλα βρώμης ή γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι καλύτερο (συγκριτικός πίνακας)

    Γάλα βρώμης ή γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι καλύτερο – Συγκριτικός πίνακας

    Πηγή: unsplash.com


    Τα τελευταία χρόνια, τα εναλλακτικά γάλατα, όπως αυτά που παρασκευάζονται από αμύγδαλα, βρώμη, σόγια και άλλα αμυλούχα φυτά ή ξηρούς καρπούς έχουν γίνει ευρέως δημοφιλή.

    Αυτά τα γάλατα συχνά θεωρούνται ως μια «πιο υγιής ή πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των γαλακτοκομικών προϊόντων» από ορισμένους καταναλωτές, λέει η Candace Pumper, διαιτολόγος στο Δημόσιο Ιατρικό Κέντρο Wexner Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάρους και Μεταβολικής / Βαριατρικής Χειρουργικής στο Οχάιο.

    “Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης είναι γενικά θρεπτικά κατώτερα από το παραδοσιακό ζωικό γάλα εκτός εάν είναι εμπλουτισμένα. Ωστόσο, και τα δύο εναλλακτικά υποκατάστατα γάλακτος έχουν τα δικά τους μοναδικά οφέλη και μειονεκτήματα”.

    Ποιο είναι πιο υγιεινό

    Ο Cesar Sauza, διαιτολόγος στην AltaMed Health Services στο Λος Άντζελες, λέει ότι δεν μπορεί να ταξινομήσει το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης ως πιο υγιεινό.

    Γάλα αμυγδάλου

    “Εξαρτάται από το τι χρησιμοποιεί ο καταναλωτής για αυτές τις εναλλακτικές λύσεις γάλακτος. Το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη προσφέρει μια εναλλακτική λύση χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο ευεργετική για άτομα με διαβήτη ή που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

    Γάλα βρώμης

    Από την άλλη πλευρά, το γάλα βρώμης είναι υψηλότερο σε υδατάνθρακες, καθώς προέρχεται από βρώμη. “Αυτή είναι μια καλή εναλλακτική λύση για άτομα με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή για όσους προσπαθούν να αποφύγουν γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα”, λέει.

    Και στις δύο περιπτώσεις, “τόσο το γάλα βρώμης όσο και το γάλα αμυγδάλου είναι καλά υποκατάστατα του γάλακτος και αξίζει μια δοκιμή για όποιον προσπαθεί να αποφύγει το αγελαδινό γάλα”.

    Για παράδειγμα, μερικές φορές σε αυτά τα προϊόντα έχει προστεθεί ζάχαρη.

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Καλοκαιρινά φρούτα: Έξι tips για μεγαλύτερη απόλαυση

    Βιταμίνη D και ήπαρ: Διατροφή και ήλιος προστατεύουν από τον καρκίνο

    Τα 9 πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, τι μας προσφέρουν

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ