• HealthStories.gr

    Έρευνα: Είναι το κρέας για vegan θρεπτικά ισοδύναμο με το βόειο κρέας;

    • Νίνα Κομνηνού
    Έρευνα – Το κρέας για vegan είναι θρεπτικά ισοδύναμο με το βόειο κρέας;

    Πηγή: unsplash.com


    Το υποκατάστατο κρέατος που παράγεται από φυτικά προϊόντα και εμπλουτίζει τη vegan διατροφή, θεωρείται παρόμοιο σε γεύση και αίσθηση με το πραγματικό βόειο κρέας, και τα 13 συστατικά που αναφέρονται στις ετικέτες συσκευασίας – βιταμίνες, λίπη και πρωτεΐνες – το καθιστούν ουσιαστικά ισοδύναμο.

    Τόσο διαφορετικά όσο τα φυτά και τα ζώα

    Ωστόσο, η βαθύτερη εξέταση των δύο τύπων κρέατος από μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Duke προκειμένου να διαπιστωθεί το θρεπτικό περιεχόμενο εναλλακτικών κρέατος από φυτικά προϊόντα, δείχνει ότι είναι τόσο διαφορετικά όσο τα φυτά και τα ζώα.

    Οι κατασκευαστές υποκατάστατων κρέατος έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να κάνουν το φυτικό προϊόν όσο το δυνατόν πιο σαρκώδες, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης λεμομοσφαιρίνης, ενός μορίου που περιέχει αίμη και μεταφέρει σίδηρο από τη σόγια και εκχυλίσματα κόκκινων τεύτλων, μούρων και καρότων.

    Πρωτεΐνες και βιταμίνες

    Η υφή του εναλλακτικού κρέατος γίνεται πιο πυκνή με την προσθήκη άπεπτων ινών όπως η μεθυλοκυτταρίνη. Και για να φτάσουν τα φυτικά εναλλακτικά κρέατα τα επίπεδα πρωτεϊνών του κρέατος, χρησιμοποιούνται απομονωμένες φυτικές πρωτεΐνες από σόγια, μπιζέλια και άλλες φυτικές πηγές. Ορισμένα υποκατάστατα κρέατος περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο για να αναπαράγουν περαιτέρω τη διατροφή του κρέατος.

    Ωστόσο, πολλά άλλα συστατικά της διατροφής δεν εμφανίζονται στις ετικέτες και εκεί είναι που τα προϊόντα διαφέρουν πολύ από το κρέας, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

    Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο βόειο και το φυτικό κρέας

    “Για τους καταναλωτές που διαβάζουν τις διατροφικές ετικέτες, μπορεί να φαίνονται εναλλακτικές διατροφικές προτάσεις”, δήλωσε ο Stephan van Vliet, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Duke, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    NEJM: Οι σπάνιες περιπτώσεις εμβολιασμένων που νοσούν ήπια

    Συναγερμός στην Πάτρα: 20χρονη παρουσίασε συμπτώματα θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Johnson

    Λινού: Μπορεί να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα – Υπέρ της επαναφοράς της μάσκας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ