• HealthStories.gr

    NEJM: Οι σπάνιες περιπτώσεις εμβολιασμένων που νοσούν ήπια

    • Βίκυ Καρατζαφέρη
    NEJM: Οι σπάνιες περιπτώσεις εμβολιασμένων νοσούν ήπια


    Μπορεί να μην τη γλιτώσουμε από τη μετάλλαξη Δέλτα, ακόμη κι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, όμως οι σπάνιες περιπτώσεις εμβολιασμένων που νοσούν ήπια, απεφάνθη νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύει το έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine.

    Τα ευρήματα έρχονται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός σπάνιου περιστατικού στο Τέξας των ΗΠΑ. Άνδρας, ο οποίος είχε κάνει το εμβόλιο της J&J, νοσεί με τη μετάλλαξη Δέλτα και είναι στην εντατική με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

    Η νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι, που νοσούν με COVID-19, μετά τη λήψη των εμβολίων Pfizer ή Moderna – και θεωρούνται σπάνιες και γι’ αυτό αξιοσημείωτες περιπτώσεις – δεν θα αρρωστήσουν βαριά και, το πιο σημαντικό, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Jefferey Burgess, αναπληρωτή πρύτανη στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στην Τουσόν, εξηγεί ότι είναι απίθανο να μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 κάποιος, που έχει κάνει εμβόλιο mRNA (δηλαδή Pfizer ή Moderna), καθώς παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά 91%.

    Προσθέτουν, πάντως, ότι ακόμη κι αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος νοσήσει, θα το περάσει σύντομα και με ήπια συμπτώματα, σε σύγκριση με κάποιον που δεν εμβολιάστηκε.

    Πιο χαμηλό ιικό φορτίο

    Οι εμβολιασμένοι εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, βρέθηκε ότι είχαν, επίσης, 40% χαμηλότερο ιικό φορτίο κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 3.975 επαγγελματίες Υγείας, 3.179 που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και 796 ανεμβολίαστοι.

    Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Απριλίου. Από τους συμμετέχοντες, 156 ανεμβολίαστοι νόσησαν με COVID-19, σε σύγκριση με μόλις πέντε πλήρως εμβολιασμένους και 11 μερικώς εμβολιασμένους.

    Σαν απλό κρυολόγημα

    Οι δύο δόσεις παρείχαν προστασία 91%, η μία δόση 81%.

    Οι εμβολιασμένοι, που μολύνθηκαν, ήταν 58% λιγότερο πιθανό να έχουν ρίγη ή πυρετό. Αντ’ αυτού “το πέρασαν στο πόδι” με συμπτώματα απλού κρυολογήματος και έγιναν καλά σε λιγότερες μέρες από ό,τι εκείνοι που νόσησαν, χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο.

    Να σημειωθεί ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από τον εντοπισμό της μετάλλαξης Δέλτα.

    Πηγή: healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown – Όσοι διαφωνούν με τα μέτρα να κάνουν μεικτές τις επιχειρήσεις τους

    Συναγερμός στην Πάτρα: 20χρονη παρουσίασε συμπτώματα θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Johnson

    Λινού: Μπορεί να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα – Υπέρ της επαναφοράς της μάσκας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ