• HealthStories.gr

    Δείτε το νέο Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2022 – Δωρεάν και στα αγόρια το εμβόλιο HPV

    • NewsRoom
    Εμβολιασμός εφήβου κατά του HPV

    Εμβολιασμός εφήβου κατά του HPV


    Στις 23 Μαρτίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας το νέο ανανεωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών και Εφήβων 2022 (ΕΠΕ) το οποίο περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των αγοριών έναντι του HPV, του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

    Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών και Εφήβων 2022

    Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών και Εφήβων ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–18 ετών συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου.

    Η συνταγογράφηση του προτεινόμενου 9δύναμου εμβολίου κατά του HPV είναι πλέον εφικτή μέσω ΗΔΙΚΑ για τους επαγγελματίες υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα για πρώτη φορά στα αγόρια να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο με πλήρη αποζημίωση.

    Το εμβόλιο για τον HPV

    Ο HPV ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής & τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας σημαντικά και τα δύο φύλα.

    Ο εμβολιασμός, ως μέσο πρωτογενούς πρόληψης είναι ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο δημόσιας υγείας που σώζει ζωές. Πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία έδειξε ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταξύ 2006-2019 μείωσε κατά 87% τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα εμβολιασμένα κορίτσια 12-13 ετών.

    Ως εκ τούτου, η επέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια διασφαλίζει τη μελλοντική υγεία αγοριών και κοριτσιών παρέχοντας τους ίσο δικαίωμα πρόσβασης. Αυξάνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού και στα δύο φύλα μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση των HPV-σχετιζόμενων νόσων και καρκίνων στη χώρα μας.

    Δωρεάν το εμβόλιο του HPV και στα αγόρια

    Η Ελλάδα ανήκει πλέον στις 28 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Π.Ο.Υ που αποζημιώνουν τον εμβολιασμό των αγοριών από τις συνολικά 47 που αποζημιώνουν τον εμβολιασμό για τον HPV.

    Η ένταξη των αγοριών στις συστάσεις εμβολιασμού έναντι του HPV είναι απόλυτα σύμφωνη με τις διεθνείς στρατηγικές των Π.Ο.Υ. και Ε.Ε. που προβλέπουν εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV σχετιζόμενων καρκίνων μέσα από συγκεκριμένους στόχους τα επόμενα έτη.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, κάτι που είναι εφικτό εντός του αιώνα εάν, μέσω μιας Παγκόσμιας 90-70-90 Στρατηγικής, επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι εξής τρεις στόχοι :

    • 90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
    • 70% των γυναικών να εξεταστούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών
    • 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.

    Μετά την ανανέωση του ΕΠΕ, από το υπουργείο Υγείας επίκειται και η έκδοση του Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού και η δημιουργία του Εθνικού μητρώου Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

    Δείτε τη σχετική εγκύκλιο και τον Πίνακα του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2022

    Εγκύκλιος_Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2022

    Πίνακας ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ_2022_final

    Διαβάστε επίσης:

    Γκάγκα: Τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού τον Σεπτέμβρη για όλους

    Ανώδυνη επέμβαση κύστης κόκκυγα με άμεση αποκατάσταση

    Πώς να καθαρίζετε τα νύχια σας



    ΣΧΟΛΙΑ