• HealthStories.gr

    Δύο ασθενείς πολεμούν τη νόσο Αλτσχάιμερ χωρίς φάρμακα και φαίνεται να το καταφέρνουν

    Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι αδυσώπητη και τα φάρμακα μέχρι σήμερα μπορεί να σταθεροποιούν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξή της, δεν μπορούν να την θεραπεύσουν πλήρως.

    Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι αδυσώπητη και τα φάρμακα μέχρι σήμερα μπορεί να σταθεροποιούν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξή της, δεν μπορούν να την θεραπεύσουν πλήρως.


    Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι αδυσώπητη και τα φάρμακα μέχρι σήμερα μπορεί να σταθεροποιούν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξή της, δεν μπορούν να την θεραπεύσουν πλήρως.

    Ωστόσο, δύο ασθενείς που αποφάσισαν να αλλάξουν άρδην τη ζωή τους μόλις έμαθαν ότι κινδυνεύουν από τη νόσο, φαίνεται να προσθέτουν μία άλλη διάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου.

    Πολεμούν τη νόσο Αλτσχάιμερ χωρίς φάρμακα

    Οι δύο ασθενείς περιγράφουν την προσπάθειά τους και τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα με την τακτική που ακολουθούν στο ντοκιμαντέρ

    Η πρώτη ασθενής λέγεται Cici Zerbe και στο ντοκιμαντέρ αναφέρει . ότι παρουσίασε «υποστροφή» των συμπτωμάτων της όταν εντάχθηκε σε μελέτη του Ερευνητικού Ιδρύματος Προληπτικής Ιατρικής (PMRI) στην οποία εξετάζονται εντατικές αλλαγές του τρόπου ζωής σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή ή αρχικού σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ. Η Cici Zerbe, υιοθέτησε μια φυτική διατροφή, γυμνάζεται και κάνει διαλογισμό.

    Βέβαια, οι νέες της συνήθειες δεν είναι εύκολες για εκείνη, καθώς όπως εξομολογήθηκε της λείπουν οι μοσχαρίσιες κοτολέτες, που ήταν το αγαπημένο της φαγητό και δεν το έχει καταναλώσει εδώ και πέντε χρόνια. Ωστόσο, έχει παρατηρήσει ότι αξίζει τον κόπο καθώς ο διαλογισμός, η άσκηση και η αλλαγή στη διατροφή της έχουν «αντιστρέψει» τα συμπτώματα.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουνίου 2024 της ιατρικής επιθεώρησης Alzheimer’s Research & Therapy.

    Ο δεύτερος ασθενής είναι ο 55χρονος επιχειρηματίας Simon Nicholls, ο οποίος φέρει το γονίδιο APOE4 που είναι γνωστό ότι προκαλεί νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο παρουσίασε εκπληκτική βελτίωση της κατάστασής του όταν άλλαξε άρδην τον τρόπο ζωής του, αναφέρει το CNN.

    «Μέσα σε μόλις 14 μήνες είχαν εξαφανιστεί από το αίμα του οι χαρακτηριστικοί βιοδείκτες που υποδηλώνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο νευρολόγος Dr. Richard Isaacson, από το Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νόσων (IND) της Φλόριντα.

    «Ανησυχούσα πολύ», δήλωσε στο ντοκιμαντέρ ο Simon Nicholls . «Έχω έναν γιο τριών ετών και έναν γιο οκτώ ετών. Είναι πολύ σημαντικό για μένα, καθώς μεγαλώνω, να προσπαθώ να είμαι δίπλα τους στο μέλλον».

    «Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να καθυστερήσετε την ασθένεια προς τα πίσω και να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο, που είναι το μόνο που χρειαζόμαστε μέχρι να βρούμε μια θεραπεία».

    Η αποφασιστικότητά του να αλλάξει τον τρόπο ζωής του τροφοδοτήθηκε από το γεγονός ότι και η μητέρα του υπέφερε από την ασθένεια.

    «Πέθανε στα 70 της και τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της, απλώς καθόταν σε μια καρέκλα, λικνιζόταν, ενώ έπαιρνε περίπου 14 φάρμακα», δήλωσε ο Simon.

    «Θα ήθελα να ζήσω καλά για περισσότερο διάστημα», είπε.

    Διαβάστε επίσης:
    Τι είναι το ΓΟΣΕ που ταλαιπωρεί τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

    Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε νομό

    J.P. Morgan & AXIA για ΔΕΗ: Δυνατό το ξεκίνημα της χρονιάς



    ΣΧΟΛΙΑ