• HealthStories.gr

    Ανάμειξη διαφορετικών ποτών με αλκοόλ – Τι συμβαίνει στο σώμα

    • NewsRoom
    Ανάμειξη διαφορετικών ποτών με αλκοόλ

    Πηγή: healthstories.gr


    Αρκετοί μύθοι έχουν κυκλοφορήσει με τα χρόνια για την ανάμειξη διαφορετικών ποτών με αλκοόλ από εκείνους που λένε π.χ. «ας πιούμε ένα κρασάκι ή μία μπύρα πριν το ποτό».

    Σε γενικές γραμμές, οι ομοειδείς ουσίες συμβάλλουν στη γεύση και το χρώμα του αλκοόλ. Έτσι τα πιο σκούρα ποτά περιέχουν περισσότερες ομοειδείς ουσίες, ικανές για ένα πιο σοβαρό hangover από τα ανοιχτόχρωμα ποτά.

    Το συκώτι μπορεί να επεξεργαστεί μόνο ένα ποτό ανά ώρα. Επομένως, επιπλέον ποτά που καταναλώνονται σε αυτό το διάστημα θα συσσωρευτούν στο αίμα και στους ιστούς μέχρι να μπορέσουν να μεταβολιστούν, αυξάνοντας τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης από αλκοόλ.

    Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα απορροφά το αλκοόλ εξαρτάται από το πόσο γεμάτο είναι το στομάχι και τι καταναλώθηκε νωρίτερα. Επιπλέον, χρειάζονται περίπου 60-90 δευτερόλεπτα για να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα. Έτσι, το αλκοόλ αρχίζει να επηρεάζει σχετικά γρήγορα τον εγκέφαλο και άλλα όργανα. Ωστόσο, ανάλογα με τον ρυθμό απορρόφησης, ένα ποτό μπορεί να χρειαστεί έως και 15-45 λεπτά για την επίδρασή του.

    Εκτός από την αιθανόλη (την κύρια αιτία δηλητηρίασης), ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν άλλες τοξίνες γνωστές ως συγγενείς ουσίες. Όταν καταναλώνουμε ομοειδείς ουσίες, ασκείται επιπλέον πίεση στο συκώτι για να διασπάσει αυτές τις ουσίες και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος.

    Αυτές οι παρόμοιες ουσίες συμβάλλουν επίσης στο χρώμα και τη γεύση του ποτού. Τα πιο σκούρα ποτά, όπως το κονιάκ, το ουίσκι, το μπέρμπον, η τεκίλα, η μαύρη μπύρα και το κόκκινο κρασί, είναι πιο πιθανό να περιέχουν πιο σημαντικές ποσότητες ομοειδών.

    Είναι επικίνδυνη η ανάμειξη αλκοόλ;

    Μέχρι στιγμής, κανένα πειστικό στοιχείο δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι η ανάμειξη διαφορετικών τύπων αλκοόλ μπορεί να κάνει τη διαφορά ή να είναι περισσότερο επικίνδυνη, αλλά υπάρχει κάποια γκρίζα περιοχή. Υπάρχουν δύο βασικές ανησυχίες σχετικά με το αλκοόλ: το είδος του ποτού και το πόσο γρήγορα καταναλώνεται μια ποσότητα αλκοόλ.

    Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται

    Η έναρξη με ένα ποτό με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπύρα, και στη συνέχεια η μετάβαση σε πιο σκληρά ποτά μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό δηλητηρίασης. Αυτό συμβαίνει επειδή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το σώμα επηρεάζεται (μέθη) με συγκεκριμένο ρυθμό. Ωστόσο, η μετάβαση στο αλκοολούχο ποτό θα σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ γρηγορότερα (αν πίνετε με τον ίδιο ρυθμό όπως η μπύρα), με αποτέλεσμα μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μέθη σε σύγκριση με το αν θα συνεχίζατε μόνο με μπύρα.

    Το είδος του ποτού που καταναλώνεται

    Η κατανάλωση ενός ποτού κανονικού μεγέθους – μπύρας, κρασιού ή ποτού – θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα σε ομοιόμορφο ρυθμό, εάν καταναλωθεί με τον ίδιο ρυθμό. Επομένως, το είδος του αλκοολούχου ποτού και το πόσο γρήγορα καταναλώνεται επηρεάζει το ποσοστό μέθης και το πόσο κακό θα είναι το hangover.

    Τα ομοειδή είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα για τα πιο σκουρόχρωμα ποτά, όπως το ουίσκι, το ρούμι, τις μαύρες μπύρες και τα κρασιά. Αυτό οφείλεται στο ότι επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να διασπά την αιθανόλη, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο μεθυσμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Αν πρόκειται λοιπόν να βγείτε, επιλέξτε ποτό αντί σφηνάκια. Εάν πίνετε σφηνάκια ή κοκτέιλ, το να πίνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα ποτά θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το ρυθμό σας και θα σας κρατήσει ενυδατωμένους – μειώνοντας τη σοβαρότητα ενός πιθανού hangover, αν δεν το παρακάνετε.

    Με πληροφορίες από healthnews.comΕθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό των ΗΠΑ

    Διαβάστε επίσης:

    Πανελλαδικές 2023: Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει το άγχος

    Τα «δεμένα» χέρια του Ολύμπιου, ο χρήσιμος Λευτέρης και η «κακιούλα» της Γκάγκα



    ΣΧΟΛΙΑ