• HealthStories.gr

    Αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια: Η ανακοίνωση του ΕΟΦ, τι θα γίνει με τις χορηγίες

    Iατρικά συνέδρια

    Πηγή: healthstories.gr


    Κάθε χρόνο χιλιάδες γιατροί όλων των ειδικοτήτων παρακολουθούν επιστημονικά συνέδρια, τα οποία γίνονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

    Ο ΕΟΦ, με νέα ανακοίνωσή του, εξηγεί τι αλλάζει σε αυτά τα ιατρικά συνέδρια και συγκεκριμένα τι θα γίνεται στο εξής με όλους, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο διαδικτυακά.

    Όπως φαίνεται, αυξάνεται ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας (ΕΥ), που μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν από τον υπολογιστή τους, λαμβάνοντας στη συνέχεια πιστοποιητικό παρακολούθησης.

    Ιατρικά συνέδρια, τι αλλάζει

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΦ, η οποία αναρτήθηκε χθες στην επίσημη σελίδα του Οργανισμού, αναφέρει τα εξής:

    «Τροποποίηση ορίου συμμετοχής ΕΥ σε διαδικτυακές & υβριδικές επιστημονικές εκδηλώσεις εξωτερικού

    Αθήνα, 02.08.2023

    Στο πλαίσιο της καθιέρωσης των διαδικτυακών και υβριδικών επιστημονικών εκδηλώσεων εξωτερικού δύνανται οι εταιρείες, προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, να χορηγούν τη συμμετοχή Επαγγελματιών Υγείας (ΕΥ) σε διαδικτυακές και σε υβριδικές επιστημονικές εκδηλώσεις εξωτερικού (εγγραφή και πιστοποιητικό παρακολούθησης) πέραν των οριζομένων στην υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΟΦ 37201/23.03.2020 ισχύουσα Εγκύκλιο του ΕΟΦ για τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις, ως προς το σύνολο των ΕΥ ανά επιστημονική εκδήλωση εξωτερικού (έως δέκα (10) ΕΥ για την Ευρώπη και έως πέντε (5) ΕΥ για τον υπόλοιπο κόσμο), υπό τον όρο ότι οι χορηγούμενες δαπάνες δεν υπερβαίνουν για κάθε εταιρεία το ποσό της χορηγίας, που είχε καθοριστεί για τη διεξαγωγή του αντίστοιχου συνεδρίου με φυσική παρουσία.

    Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή μόνον των χορηγουμένων επαγγελματιών υγείας,  η ταυτότητα του καθενός εκ των συμμετεχόντων, η δυνατότητα των συμμετεχόντων να απευθύνονται προφορικά στους εισηγητές, καθώς και η ασφάλεια της ηλεκτρονικής σύνδεσης.

    Οι εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ αποστέλλουν για προέγκριση στον ΕΟΦ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον αριθμό των Επαγγελματιών Υγείας, που προτίθενται να χορηγήσουν σε διαδικτυακές ή υβριδικές επιστημονικές εκδηλώσεις εξωτερικού και τη σχετική τεκμηρίωση, εφόσον πληρούνται οι άνω αναφερόμενοι όροι.

    Η Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων».

    Μεγάλα κόστη

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι  το τελευταίο διάστημα, μετά την υγειονομική κρίση της COVID-19, υπήρξε καταιγισμός αιτημάτων προς τον ΕΟΦ από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες.

    Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη νέα απόφαση, πηγές επισημαίνουν ότι: «Είναι θεμιτό. Πιθανά πρόκειται για απόφαση, η οποία ελήφθη υπό τη συνεχή πίεση των χορηγών. Στο εξής θα επιτρέπεται να παρακολουθούν – αποδεδειγμένα – τα συνέδρια οι επαγγελματίες υγείας, λαμβάνοντας το σχετικό πιστοποιητικό, που θα δείχνει ότι τα χρήματα από τους χορηγούς για τα κόστη εγγραφής δεν είναι πεταμένα λεφτά. Το κόστος εγγραφής για ένα ιατρικό συνέδριο φθάνει τα 500 ευρώ ανά συμμετοχή. Ίσως μέχρι την πανδημία της COVID-19 να μην υπολογίζονταν οι διαδικτυακές συμμετοχές».

    Η παλιά εγκύκλιος του ΕΟΦ ανέφερε σχετικά:

    Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά χορηγό εταιρεία σε επιστημονικές εκδηλώσεις/συνέδρια εξωτερικού:

    • Για την Ευρώπη έως δέκα (10) ΕΥ/συνέδριο.
    • Για την Β. Αμερική πέντε (5) ΕΥ/συνέδριο.
    • Για τον υπόλοιπο κόσμο, πέντε (5) ΕΥ/συνέδριο.

    Μια από τις άμεσες επιπτώσεις των υψηλών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των clawback και rebate, αποτελεί η δραματική περικοπή και των χορηγιών σε ιατρικά συνέδρια, τα οποία αποτελούν την κύρια επιμόρφωση των επιστημόνων στο χώρο της υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τίθενται νέα όρια ως προς τα ποσά που επιτρέπονται να προσφέρει μια εταιρεία.

    Τι αλλάζει στα συνέδρια εσωτερικού

    Πριν από λίγους μήνες ο ΣΦΕΕ εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο ως προς τα όρια, μέσα στα οποία μπορεί να κινείται μια χορηγία.

    Οι φαρμακευτικές εταιρείες, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν εξοικονομήσεις λόγω των επιβαρύνσεων, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν περιορίσει τις χορηγίες αυτές.

    Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ στην ενημέρωση προς τα μέλη του: «Η συνέχιση της δημόσιας υποχρηματοδότησης στον χώρο του φαρμάκου, που έχει οδηγήσει στη γιγάντωση των υποχρεωτικών επιστροφών για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις στον τομέα του κόστους λειτουργίας τους (πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος, κόστος πρώτων υλών, μισθολογικό), τις οποίες ο κλάδος καλείται να απορροφήσει εξ’ ολοκλήρου, έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην απόφαση να επανακαθορίσουμε τα ενδεικτικά ανώτατα όρια χορηγιών και εγγραφών στις Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού, όπως αυτά αναγράφονται στον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ».

    Η τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ θα εφαρμοστεί για όλες τις  επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού, που θα διεξαχθούν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά.

    Ο «κόφτης» στις χορηγίες

    Στα ιατρικά συνέδρια με φυσική παρουσία δεν αλλάζει κάτι, όσον αφορά στα διεθνή συνέδρια, που γίνονται στην Ελλάδα.

    Διατηρείται η μέγιστη χορηγία στις 20 χιλιάδες ευρώ, όταν πρόκειται για συνδιοργάνωση με ελληνικό φορέα, και οι 30 χιλιάδες ευρώ, όταν ο διοργανωτής είναι αποκλειστικά ξένος φορέας.

    Επίσης και στα νοσοκομειακά διατηρείται το επίπεδο των 2,5 χιλιάδων ευρώ.

    Στα πανελλήνια συνέδρια οι 20 χιλιάδες ευρώ μειώνονται σε 14 χιλιάδες ευρώ

    Στα περιφερειακά από 10 χιλιάδες ευρώ σε 7 χιλιάδες ευρώ

    Σε τοπικά/ημερίδες από 5 χιλιάδες ευρώ σε 3,5 χιλιάδες ευρώ

    Μείωση επέρχεται και στο κόστος εγγραφής, στα 140 ευρώ από 200 ευρώ.

    Μειώσεις θα ισχύουν και στα συνέδρια με διαδικτυακή παρουσία εντός Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ποια ηλικία είναι πιο επικίνδυνη η παχυσαρκία

    Επιστήμονες ανέπτυξαν χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους

    Παγωτά με χαμηλά λιπαρά, vegan ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης – Όσα πρέπει να γνωρίζετε



    ΣΧΟΛΙΑ