• HealthStories.gr

    Αυτά τα δύο συμπτώματα στο σεξ μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ή είχατε COVID-19

    Αυτά τα δύο συμπτώματα στο σεξ μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ή είχατε COVID-19

    Πηγή: unsplash.com


    Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα για ασθενείς που εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID και μερικά από αυτά που έχουν βρει μέχρι στιγμής μπορεί να σας εκπλήξουν.

    Πέρα από τα πιο γνωστά συμπτώματα κορονοϊού όπως βήχας, πυρετός, κόπωση και αισθητικές απώλειες, ορισμένοι ασθενείς βιώνουν πολύ πιο οικεία, λιγότερο συζητημένα συμπτώματα.

    Στυτική δυσλειτουργία

    Όπως αποδεικνύεται, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν αναφέρει επιδράσεις στο σεξουαλικό και αναπαραγωγικό τους σύστημα μετά από μια λοίμωξη από COVID: συγκεκριμένα, ορισμένες γυναίκες με μακρύ COVID έχουν βιώσει εμμηνορροϊκές αλλαγές και οι άνδρες έχουν αναφέρει στυτική δυσλειτουργία πολύ μετά την υποχώρηση άλλων συμπτωμάτων .

    Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Endocrinological Investigation τον Ιούλιο ήταν μια από τις πρώτες που επιβεβαίωσε την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας ως σύμπτωμα κορονοϊού.

    Οι ερευνητές βρήκαν αναφορές στη βιβλιογραφία που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες ασθενείς με COVID ήταν πιο πιθανό να βιώσουν υπογοναδισμό – μια κατάσταση στην οποία τα σεξουαλικά όργανα ενός ατόμου απελευθερώνουν λίγη ή καθόλου ορμόνη του σεξ – από εκείνους που δεν είχαν COVID.

    Προσωρινό ή μόνιμο πρόβλημα

    «Το εάν αυτή η κατάσταση του υπογοναδισμού είναι μόνιμη ή προσωρινή είναι ένα ερώτημα που μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο», εξήγησαν οι ερευνητές.

    Σημείωσαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά κυττάρων Leydig, τα οποία βρίσκονται στους σπερματοδόχους σωλήνες στους όρχεις. Αυτά διατηρούν την ανδρική αναπαραγωγική οδό, βοηθούν στην παραγωγή τεστοστερόνης και είναι υπεύθυνα για τη σπερματογένεση, την παραγωγή σπέρματος.

    Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η καταστολή της τεστοστερόνης “μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τη μεγάλη διαφορά όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας και νοσηλείας μεταξύ ανδρών και γυναικών και μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί το SARS-CoV-2 μολύνει συχνότερα τους ηλικιωμένους”.

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Σεξ ή χάδια – Τι δένει περισσότερο τη σχέση

    Μέγεθος πέους: Πλάτος ή μήκος επιλέγουν οι γυναίκες και τι προτιμούν σε μία σταθερή σχέση

    Αυνανισμός: Τα συν και τα πλην για τον οργανισμό

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ