• HealthStories.gr

    Αυνανισμός: Τα συν και τα πλην για τον οργανισμό

    • NewsRoom
    Αυνανισμός: Τα συν και τα πλην για τον οργανισμό

    Πηγή: unsplash.com


    Και τι δεν έχουμε ακούσει κατά καιρούς για τον αυνανισμό… Ότι είναι ανήθικος, μέχρι και ότι τυφλώνει. Ο αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση) έχει τα συν και τα πλην για τον οργανισμό.

    Πίσω από τα πονηρά γελάκια και τις ενοχές εκείνων, που τον θεωρούν ταμπού, εν έτει 2021, οι φήμες συγκρούονται με την αλήθεια. Τελικά ποια είναι η επίδρασή του στον οργανισμό; Είναι αλήθεια ότι τυφλώνει; Και ποια είναι η «φυσιολογική» συχνότητα; Τι λένε οι μελέτες και τι η κλινική εμπειρία;

    Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Ο αυνανισμός αφορά εσάς και μόνο εσάς και δεν προκαλεί σωματικές βλάβες. Ακόμη, όμως, κι αν δεν αυνανίζεστε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κι αυτό είναι δικαίωμά σας και δεν σας επηρεάζει αρνητικά σε κάτι.

    «Ο αυνανισμός είναι μια φυσική σεξουαλική δραστηριότητα, που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους», εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας MD.

    «Μπορεί να μειώσει την ένταση και να μας κάνει να νιώσουμε σεξουαλικά απελευθερωμένοι. Επιπλέον μας βοηθά να γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και να μάθουμε τι μας ευχαριστεί».

    Υπάρχουν άνθρωποι, που αυνανίζονται κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα ή ποτέ. Υπάρχουν κι άλλοι, που έχουν εμμονή με το θέμα, αυτοϊκανοποιούνται σε κάθε ευκαιρία κι αυτό, τελικά, επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

    Απελευθερώνει ορμόνες

    Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού απελευθερώνονται ορμόνες:

    – Ντοπαμίνη. Αυτή είναι μια από τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας.

    – Ενδορφίνες. Τα φυσικά ανακουφιστικά του σώματος, οι ενδορφίνες, καταπραΰνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση.

    – Οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται συχνά και ορμόνη της αγάπης. Έχει να κάνει με την κοινωνική σύνδεση.

    – Τεστοστερόνη. Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ για τη βελτίωση της αντοχής και της διέγερσης.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι 4 χρονικές στιγμές που ο αυνανισμός αποδεικνύεται πολύ χρήσιμος

    Αυνανισμός vs Σεξ: Ποια είναι καλύτερη… γυμναστική;

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ