• HealthStories.gr

    15 άγνωστες ψυχικές ασθένειες που δεν έχετε ακούσει ποτέ – Από την Βοανθρωπία στο σύνδρομο του Παρισιού

    • NewsRoom
    ψυχικές ασθένειες


    Πολλές είναι οι άγνωστες και παράξενες ψυχικές ασθένειες που δεν έχετε ακούσει ποτέ, αλλά υπάρχουν και μάλιστα είναι πολύ πολύ σοβαρές.

    Σχεδόν 1 στους 6 ανθρώπους υποφέρει από κοινά προβλήματα όπως άγχος ή κατάθλιψη, αλλά πολλοί άλλοι παλεύουν με διαφορετικά συμπτώματα.

    Δείτε μερικές από τις παθήσεις ψυχικής υγείας για τις οποίες ίσως δεν έχετε ακούσει:

    1. Κλινική Λυκαθρωπία

    Αυτό είναι ένα σπάνιο ψυχιατρικό σύνδρομο όπου ο πάσχων πιστεύει ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε ζώο ή ότι έχει ήδη μεταμορφωθεί σε ζώο.

    Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά συμπεριφέρονται σαν ζώα και συχνά προσπαθούν να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται τα άγρια ​​ζώα, όπως σε πάρκα και στο δάσος.

    2. Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων

    Τα άτομα με το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων συχνά βλέπουν πράγματα μικρότερα ή μεγαλύτερα από ό,τι είναι. Και αυτό είναι κάτι που μπερδεύει εντελώς το άτομο που υποφέρει.

    Έχει πάρει το όνομά του από το διάσημο μυθιστόρημα του Lewis Carroll.

    3. Σύνδρομο ξένου χεριού

    Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο του ξένου χεριού βιώνουν μια πλήρη απώλεια ενός χεριού ή ενός άκρου – έτσι τα αισθάνονται ως ξένα για αυτούς.

    Ασθενείς αναφέρουν ότι το χέρι έχει συχνά «το δικό του μυαλό».

    Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και μπορεί επίσης μερικές φορές να συμβεί ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο.

    4. Διαταραχή ταυτότητας της ακεραιότητας του σώματος

    Αυτή η κατάσταση αναφέρεται στην επιθυμία του ατόμου να ακρωτηριαστούν μέρη του σώματος του.

    Πιστεύεται ότι σχετίζεται με βλάβη στον δεξιό βρεγματικό λοβό του εγκεφάλου – αλλά οι γιατροί δεν έχουν ακόμη βρει μια σταθερή αιτία του συνδρόμου.

    5. Βοανθρωπία

    Οι άνθρωποι που υποφέρουν από βοοανθρωπία πιστεύουν ότι είναι αγελάδες και συχνά συμπεριφέρονται σαν αγελάδες, για παράδειγμα τρώνε γρασίδι.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πάθηση προκαλείται από τα όνειρα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από υπνοθεραπεία.

    6. Παραλήρημα Capgras

    Οι ασθενείς έχουν την αντίληψη ότι οι άνθρωποι γύρω τους έχουν αντικατασταθεί από απατεώνες.

    Είναι μια σπάνια πάθηση και εμφανίζεται συνήθως μετά από τραύμα στον εγκέφαλο ή σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με άνοια, σχιζοφρένεια ή επιληψία .

    7. Παραλήρημα Cotard

    Ενώ το Walking Dead είναι μία δημοφιλής σειρά τα τελευταία χρόνια, η ψευδαίσθηση που προκαλεί το Παραλήρημα Cotard κάνει τους ασθενείς να πιστεύουν ότι είναι ζόμπι.

    Όσοι υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, μπορεί να αισθάνονται ότι το σώμα τους αποσυντίθεται ή ότι έχουν χάσει όλα τα εσωτερικά τους όργανα.

    Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1880 από τον νευρολόγο Jules Cotard και πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο.

    8. Σύνδρομο Διογένη

    Η κατάσταση αυτή αναφέρεται πιο συχνά ως «αποθησαύριση».

    Συνήθως χαρακτηρίζεται από την επιθυμία συλλογής και διατήρησης τυχαίων αντικειμένων.

    Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνική απομόνωση γιατί ζουν μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες με στοιβαγμένα πράγματα σε όλο τους το σπίτι.

    9. Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας

    Είναι επίσης γνωστή ως διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας και οι άνθρωποι συχνά πετούν ανάμεσα σε δύο ή τρεις διαφορετικές προσωπικότητες.

    Για το λόγο αυτό, αυτοί οι άνθρωποι ζουν συχνά σε ψυχιατρικές κλινικές πτέρυγα ή παρακολουθούνται στενά από ψυχιάτρους.

    10. Σύνδρομο Stendahl

    Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αυτή την πάθηση υποφέρουν μόνο προσωρινά.

    Θεωρείται ότι τα άτομα με αυτό το σύνδρομο εμφανίζουν γρήγορο καρδιακό παλμό και αισθήματα άγχους και σύγχυσης όταν βλέπουν έργα τέχνης ή βρίσκονται σε μουσεία.

    Πήρε το όνομά του από τον Γάλλο συγγραφέα του 19ου αιώνα που περιέγραψε λεπτομερώς την εμπειρία του μετά από ένα ταξίδι του στη Φλωρεντία το 1817, λένε οι ειδικοί .

    11. Αναδιπλασιαστική αμνησία

    Τα άτομα με αυτήν την πάθηση συχνά πιστεύουν ότι οι τοποθεσίες έχουν αντιγραφεί.

    Πολλοί άνθρωποι που έχουν ψυχιατρικές διαταραχές υποφέρουν επίσης από αυτήν την πάθηση – πιστεύοντας ότι υπάρχουν δύο μέρη ταυτόχρονα.

    12. Σύνδρομο του Παρισιού

    Οι περισσότεροι απολαμβάνουν ένα ταξίδι σε μια νέα πόλη ή μέρος, αλλά όσοι έχουν το σύνδρομο του Παρισιού εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής όπως παραλήρημα, ψευδαισθήσεις, μανία καταδίωξης, κρίση ταυτότητας, ζάλη, ταχυκαρδία ή εφίδρωση όταν βρίσκονται στο Παρίσι.

    Το σύνδρομο είναι πιο κοινό στους Ιάπωνες τουρίστες που περιμένουν να αντικρίσουν μία ονειρική εικόνα αλλά απογοητεύονται από την πραγματικότητα.

    13. Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ)

    Αυτή είναι μια αρκετά γνωστή διαταραχή και οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές. Καθαρίζουν με εμμονή, ελέγχουν συνεχώς τα φώτα, αναστατώνονται αν δεν είναι όλα τακτοποιημένα, κ.λπ.

    Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συχνά μαστίζονται από ανησυχία και άγχος. Συνήθως αγνοούν ότι τα συναισθήματά τους είναι παράλογα.

    14. Σύνδρομο Kluver-Bucy

    Αυτή είναι η επιθυμία για μη βρώσιμα αντικείμενα.

    Χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και μερικές φορές το άτομο ελκύεται από τα αντικείμενα.
    Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

    15. Διαταραχή Munchausen

    Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν μια εμμονή με την αδιαθεσία.

    Μερικοί άνθρωποι με αυτή την πάθηση συχνά αδιαθεσούν σκόπιμα ή προσποιούνται τα συμπτώματά τους και δημιουργούν ιστορίες ότι είναι άρρωστοι όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους.

    Πηγή: thesun.co.uk



    ΣΧΟΛΙΑ