• HealthStories.gr

    13 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν χάνετε πέντε κιλά

    • NewsRoom
    Ζυγαριά με μήνυμα - 13 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν χάνετε πέντε κιλά

    Πηγή: healthstories.gr


    Ακόμα κι αν δεν βλέπετε τους καρπούς των προσπαθειών σας για αδυνάτισμα στον καθρέφτη, ανεπαίσθητες αλλαγές αρχίζουν να συμβαίνουν στο σώμα σας —ακόμα κι όταν χάνετε μόλις πέντε κιλά.

    Δεν χρειάζεται να χάσετε πολλά κιλά για να αρχίσει να μεταμορφώνεται το σώμα σας.

    Δείτε τα 13 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν αρχίσετε να χάνετε βάρος. Και αν χάσετε περισσότερα από πέντε κιλά, θα έχετε ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία και θα δείτε ακόμη πιο αισθητές διαφορές.

    Επίσης, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτές τις διατροφικές συνήθειες για να χάσετε το κοιλιακό λίπος καθώς μεγαλώνετε, λένε οι διαιτολόγοι .

    Χάνοντας 5 κιλά:

    1. Τα λιπώδη κύτταρα σας συρρικνώνονται

    Για να χάσετε βάρος, παίρνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύετε. Αλλά από πού παίρνει το σώμα σας την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται; Από τα λιποκύτταρά σας.

    «Καθώς το σώμα σας αρχίζει να τραβάει ενέργεια από τα λιποκύτταρά σας για να αναπληρώσει την ενέργεια από το φαγητό που δεν τρώτε, τα λιποκύτταρά σας θα συρρικνωθούν», λέει ο Δρ Mike Roussell , PhD, στο eatthis.com. Και αν χρειάζεστε περισσότερα κίνητρα για να διατηρήσετε το νέο σας βάρος, ο Rousell λέει ότι η γρήγορη ανάκτηση βάρους μπορεί να υπερδιογκώσει τα λιποκύτταρά σας. «Γίνονται μεγαλύτερα από ό,τι ήταν πριν χάσετε βάρος», λέει.

    2. Θα διατηρήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο

    Η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα σας. «Το να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία επιτρέπει στο σώμα σας να ελέγχει καλύτερα και να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε ισορροπία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αίσθηση της πείνας.

    3. Μπορεί να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι

    Και δεν είναι μόνο στη φαντασία σας. «Όταν μειώνετε τις θερμίδες σας για να χάσετε βάρος, το σώμα σας θα απελευθερώσει υψηλότερες ποσότητες μιας ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη. Η γκρελίνη λέει στον εγκέφαλό σας ότι είστε πεινασμένοι και μπορείτε να φάτε», σημειώνει ο Rousell. Δεν είναι περίεργο που είστε πάντα πεινασμένοι όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος!

    4. Θα δαμάσετε τη φλεγμονή

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια κατά μέσο όρο έξι κιλών μείωσε τη φλεγμονή μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών και βελτίωσε επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    5. Ο μεταβολικός σας ρυθμός μπορεί να αλλάξει

    Γνωρίζετε ότι ο μεταβολισμός σας είναι ο κινητήρας που οδηγεί στην καύση θερμίδων. Και όταν αρχίσετε να χάνετε βάρος, ο μεταβολικός σας ρυθμός θα μειωθεί, επειδή το σώμα σας θα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες την ημέρα για να κρατήσει το σώμα σας σε λειτουργία. Αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι σχετικές. «Ένα άτομο 90 κιλών που χάνει πέντε κιλά θα έχει μικρότερο μεταβολικό αντίκτυπο από ένα άτομο 53 κιλών που χάνει πέντε κιλά», εξηγεί ο Ρουσέλ.

    «Η σοβαρότητα με την οποία μειώνετε τις θερμίδες και αυξάνετε την άσκηση θα έχει επίσης αντίκτυπο. Οι πιο αργές και σταδιακές αλλαγές θα έχουν λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό σας.»

    6. Οι αρθρώσεις σας θα πονάνε λιγότερο

    Όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο περισσότερη δύναμη ασκείτε στα οστά και τις αρθρώσεις σας όταν κινείστε. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πρόσθετη καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αρθρώσεων και οστεοαρθρίτιδα. Η απώλεια πέντε κιλών περιττού βάρους θα μπορούσε να σημαίνει 20 λιγότερα κιλά πίεσης στις αρθρώσεις σας.

    7. Θα μειώσετε το «κακό» λίπος

    Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, η πτώση λίγων κιλών ήταν αρκετή για να μειώσει όχι μόνο το ηπατικό λίπος αλλά και το ενδοκοιλιακό λίπος. Αυτό είναι το «κακό» λίπος που προσκολλάται στα όργανά σας και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση μορίων που συνδέονται με μια ποικιλία παθήσεων υγείας. Η μείωση της ποσότητας του ενδοκοιλιακού λίπους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

    8. Η καρδιά σας θα είναι πιο υγιής

    Το αδυνάτισμα ενισχύει την HDL χοληστερόλη – την καλή χοληστερίνη – και μειώνει τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας , υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που έχασαν βάρος σε διάστημα δύο ετών μείωσαν τα συνολικά τους επίπεδα χοληστερόλης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κιλών που έχασαν.

    9. Θα είστε πιο αποτελεσματικοί

    Όταν αρχίζετε να ασκείστε ως μέρος του σχεδίου απώλειας βάρους, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρά για να συμβαδίσει με τη νέα δραστηριότητα. Αλλά μόλις το καταφέρετε, το σώμα σας απαιτεί λιγότερη προσπάθεια (και θερμίδες) για να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας, λέει ο Roussell. «Οι μύες σας θα αρχίσουν να γίνονται πιο αποτελεσματικοί», λέει.

    10. Θα κοιμάστε καλύτερα

    Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση, επίσης!

    11. Μπορεί να χάσετε νερό πρώτα

    Αλλά εξαρτάται από το πώς θα αλλάξετε τη διατροφή σας. «Εάν μειώσετε σημαντικά τους υδατάνθρακες, τότε μέρος του βάρους που θα χάσετε θα είναι νερό καθώς το σώμα σας αποθηκεύει υδατάνθρακες στους μύες σας μαζί με νερό. Όταν αυτοί οι υδατάνθρακες εξαντληθούν και δεν αντικατασταθούν (αφού τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες), θα χάσετε το νερό που ήταν επίσης αποθηκευμένο εκεί», λέει ο Roussell.

    Ωστόσο, εάν προσαρμόσετε τη διατροφή σας με μέτρο και δεν περιορίσετε σοβαρά τις θερμίδες ή τους υδατάνθρακες, είναι πιο πιθανό να χάσετε σωματικό λίπος, προσθέτει.

    12. Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει

    Όταν κουβαλάτε επιπλέον βάρος, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα, κάτι που μπορεί να σημαίνει υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Η μείωση κιλών μπορεί να μειώσει τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

    13. Θα τονωθεί η διάθεσή σας

    Η απώλεια πέντε κιλών μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, ακόμα κι αν είναι απλώς η αρχή για το ταξίδι σας για απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση δημοσιευμένης έρευνας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν θετικά οφέλη στην ψυχική τους υγεία, όπως υψηλότερη αυτοεκτίμηση, όταν έχασαν μερικά κιλά.

    Έτσι, ακόμα κι αν δεν βλέπετε ακόμη δραστικά αποτελέσματα στη ζυγαριά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να τρώτε καλύτερα και να κινείστε περισσότερο, μπορεί να έχουν αμέτρητες θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας, αβεβαιότητα για το εγγύς μέλλον

    Γεγονός το πρώτο τεστ αναπνοής για την ανίχνευση του κορονοϊού



    ΣΧΟΛΙΑ