• ΥΓΕΙΑ

    Συναισθηματικό hangover: Επιστήμονες το «διάβασαν» στον εγκέφαλο και μέτρησαν τη διάρκειά του

    headache


    Όπως συμβαίνει και με το αλκοόλ, οι συναισθηματικές εμπειρίες συνεπάγονται ένα είδος “hangover” για τον οργανισμό, προκαλώντας φυσιολογικές και εσωτερικές εγκεφαλικές διεργασίες, των οποίων τα αποτελέσματα παραμένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά το πέρας του συναισθηματικού γεγονότος, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

    Κι ενώ μέχρι πρότινος, γνώριζαν ότι το συναισθηματικό “hangover” θα μπορούσε να παραμείνει για μερικά δευτερόλεπτα και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται νέες πληροφορίες αμέσως μετά την συναισθηματική εμπειρία, νέα μελέτη έδειξε ότι παρέμεινε για περισσότερο από 20 – 30 λεπτά, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές ανακάλεσαν στη μνήμη τους τις προηγούμενες εμπειρίες αλλά και τις μεταγενέστερες του γεγονότος αυτού.

    Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές μια σειρά από εικόνες με συναισθηματικό περιεχόμενο. Περίπου 10 – 30 λεπτά αργότερα, μία ομάδα εξ αυτών είδε επίσης μια σειρά από μη-συναισθηματικές εικόνες, ενώ μία άλλη ομάδα είδε μη συναισθηματικές σκηνές που ακολουθήθηκαν για πρώτη φορά από συναισθηματικές. Και στις δύο ομάδες ελέγχθηκαν τόσο η φυσιολογική διέγερση, μετρούμενη στην αγωγιμότητα του δέρματος, όσο και η εγκεφαλική δραστηριότητα, με τη χρήση Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI). Έξι ώρες αργότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης των εικόνων που είχαν δει.

    Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι άνθρωποι έχουν καλύτερη μνήμη των συναισθηματικών εμπειριών σε σχέση με αυτή των μη συναισθηματικών.

    Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, ωστόσο, έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν εκτεθεί πρώτα στις εικόνες που προκαλούσαν συναισθηματική φόρτιση είχαν καλύτερη ανάκληση και των ουδέτερων εικόνων, που ακολούθησαν, στη μνήμη τους, συγκριτικά με τα άτομα που είδαν τις ίδιες εικόνες με αντίστροφη σειρά.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυσπεψία: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σεξ: 5 αλήθειες απ’ τον πλανήτη «γη»



    ΣΧΟΛΙΑ