• ΥΓΕΙΑ

    Σάουνα: Δείτε από ποιες σοβαρές ασθένειες προστατεύει τους άνδρες

    σάουνα-άνδρας


    Όσοι επισκέπτονται 4-7 φορές την εβδομάδα τη σάουνα, έχουν 66% μικρότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, από εκείνους που κάνουν σάουνα μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

     
    Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση της σάουνας με την άνοια, διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ανδρών μέσης ηλικίας, που ζούσαν στο ανατολικό μέρος της Φινλανδίας και διήρκεσε 20 χρόνια.

    Ανάλογα με τις συνήθειές τους, σε σχέση με τη σάουνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που έκαναν σάουνα μία φορά την εβδομάδα, σε εκείνους που έκαναν 2-3 φορές την εβδομάδα και σε εκείνους που έκαναν 4-7 φορές την εβδομάδα.

     

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο συχνά έκαναν οι άνδρες σάουνα, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος που διέτρεχαν να εμφανίσουν άνοια. Προηγούμενα ευρήματα στο ίδιο δείγμα δείχνουν ότι οι συχνότερες επισκέψεις στη σάουνα συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, μείωση του κινδύνου θανάτου από στεφανιαία νόσο και καρδιαγγειακά συμβάματα, αλλά και θανάτου από κάθε άλλη αιτία.

     

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Jari Laukkanen, η σάουνα μπορεί να προστατεύσει τόσο την καρδιά όσο και τη μνήμη, μέσω παρόμοιων, αλλά σχεδόν άγνωστων ακόμη μηχανισμών. «Η αίσθηση της χαλάρωσης και της ευεξίας που βιώνουν πρέπει να παίζει, επίσης, κάποιο ρόλο», τόνισε ο ίδιος.

    Η Clare Walton, Διευθύντρια Ερευνών στην Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ της Βρετανίας,  αποδίδει την ευεργετική της επίδραση στη θεωρεία ότι η σάουνα βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την αρτηριακή πίεση και μέσω  αυτού του μηχανισμού, μειώνει με κάποιον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

     

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Age and Ageing.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 15 τρικ για να φαίνεστε πιο έξυπνοι και πιο ικανοί – Μαθήματα από την επιστήμη!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η χρήση μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ



    ΣΧΟΛΙΑ