• ΥΓΕΙΑ

    Επιστημονική μελέτη: Οι καλόβολοι εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα χρήματα

    • Έφη Τσιβίκα
    αμοιβή


    Νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι οι καλόβολοι εργαζόμενοι έχουν μικρότερες οικονομικές απολαβές, σε σύγκριση με τους κυρίαρχους και απαιτητικούς συναδέλφους τους. Οι πιο αδικημένες, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες, οι οποίες επιπλέον, αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

    Όπως έδειξε η μελέτη, η οποία εξέτασε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, μέσα από το πρίσμα κάποιων στερεοτυπικών χαρακτηριστικών τους, όσο πιο καλόβολη και χαμογελαστή είναι  μια γυναίκα στην εργασία της, τόσο χαμηλότερο μισθό παίρνει.

    Αντίθετα, οι κυρίαρχες και διεκδικητικές συνάδελφοί της, οι οποίες εκφράζουν με σαφήνεια τις προσδοκίες τους και δεν υποχωρούν από τα αιτήματά τους, φαίνεται ότι πετυχαίνουν το στόχο τους, αφού τελικά βάζουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους. Το  ίδιο ισχύει και για τους κυρίαρχους άνδρες έναντι των πιο διαλλακτικών συναδέλφων τους. Ωστόσο, ακόμη και οι κυρίαρχες γυναίκες κερδίζουν πολύ λιγότερα χρήματα από ό, τι οι άνδρες, είτε είναι κυρίαρχοι είτε όχι.

    Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι γυναίκες επενδύουν περισσότερα στην εργασία τους, σε σχέση με αυτά που παίρνουν και αμείβονται πολύ λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες. «Ακόμη και σήμερα, ορισμένες γυναίκες φοβούνται να εκδηλώσουν κάποιο χαρακτηριστικό που συγκρούεται με την στερεοτυπική εικόνα του γυναικείου χαρακτήρα στον επαγγελματικό στίβο, με αποτέλεσμα να “τιμωρούνται” σε οικονομικό/μισθολογικό επίπεδο», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 375 εργαζόμενοι (άνδρες και γυναίκες) σε ολλανδική πολυεθνική εταιρία ηλεκτρονικών ειδών, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Work and Organizational Psychology.

    Διαβάστε ακόμη: Μισείς τη δουλειά σου; Να γιατί είναι χειρότερο από το να είσαι άνεργος!

    Διαβάστε επίσης: Eπιστημονική έρευνα: Οι γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ύποπτες για καρκινογόνες ουσίες

    Μη χάσετε: Μήπως ο εθισμός στο internet σχετίζεται και με άλλα ζητήματα υγείας;



    ΣΧΟΛΙΑ