• ΥΓΕΙΑ

    Η χρήση μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

    μαριχουάνα


    Την ώρα που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς λόγους, μια νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου εφιστά την προσοχή στους χρήστες και τις πολιτείες.

    Εφαρμόζοντας έναν εξελιγμένο απεικονιστικό έλεγχο (τομογραφία εκπομπής φωτονίων – SPECT), οι ερευνητές απέδειξαν ότι υπήρχε ασυνήθιστα χαμηλή ροή σε σχεδόν κάθε τμήμα του εγκεφάλου περίπου 1.000 χρηστών μαριχουάνας, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση του εν λόγω ναρκωτικού. Στους τομείς αυτούς συμπεριλαμβανόταν και ο ιππόκαμπος, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για τη μνήμη και κέντρο μάθησης, στοιχειοθετώντας κατά συνέπεια μία ευπάθεια απέναντι στη νόσο Alzheimer.

    Η χαμηλή ροή αίματος στον ιππόκαμπο των χρηστών αποτέλεσε αξιόπιστο στοιχείο διάκρισής τους από την ομάδα ελέγχου, με τον δεξιό ιππόκαμπο να αποδεικνύεται η πιο «έξυπνη» περιοχή ως προς αυτό.

    «Ως γιατρός που βλέπει συχνά χρήστες μαριχουάνας, αυτό που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν μόνο η καθολική μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο των χρηστών, αλλά ότι ο ιππόκαμπος ήταν η πλέον προσβεβλημένη περιοχή, λόγω του ρόλου του στη μνήμη και τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Elisabeth Jorandby, MD, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

    Η χρήση μαριχουάνας πιστεύεται ότι παρεμβάλλεται στο σχηματισμό της μνήμης με την αναστολή της δραστηριότητας σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου.

    «Η έρευνά μας δείχνει ότι η μαριχουάνα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δώσει τη γενική εντύπωση ότι είναι ένα ασφαλές ναρκωτικό ψυχαγωγίας. Η έρευνα αυτή αμφισβητεί ευθέως αυτή την ιδέα. Σε μια άλλη, νέα μελέτη που μόλις κυκλοφόρησε, οι ερευνητές έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας τριπλασίασε τον κίνδυνο ψύχωσης», δήλωσε ο  Daniel Amen, M.D., ιδρυτής των Amen Clinics.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Alzheimer’s Disease

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική μελέτη: Οι καλόβολοι εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα χρήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έλληνες γιατροί: η μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό. Ποιες χώρες προτιμούν



    ΣΧΟΛΙΑ