ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία πρωτόγονη φυλή του Αμαζονίου φαίνεται ότι είναι πρωταθλήτρια κόσμου στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων και τα καρδιαγγειακά προβλήματα να αποτελούν άγνωστα γι’ αυτήν φαινόμενα, αναφέρει ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Πρόκειται για τους Τσιμάνε της Βολιβίας, που ζουν έναν ιδιαίτερα δραστήριο τρόπο ζωής, αφού κυνηγούν, ψαρεύουν και καλλιεργούν τη γη για να ζήσουν στα τροπικά δάση της χώρας τους.
Χάρη στον μοναδικό τρόπο ζωής τους, οι κάτοικοι της φυλής δεν παρουσιάζουν αποφράξεις των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς από τα λιπώδη ιζήματα της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά να είναι γι’ αυτούς άγνωστα φαινόμενα.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αξονικές στεφανιαιογραφίες που έκαναν σε περισσότερα από 700 μέλη της φυλής έδειξαν ότι το 85% ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να παρουσιάσουν ίχνος αθηροσκλήρωσης, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν μηδαμινή έως ελάχιστη.
«Ανακαλύψαμε ότι το 85% των ιθαγενών Τσιμάνε ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς ίχνος αθηροσκλήρωσης», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Gregory Thomas, ιατρικός διευθυντής στο Memorial Care Heart & Vascular Institute του νοσοκομείου Long Beach Memorial, στην Καλιφόρνια. «Ουσιαστικά, έχουν στα 75 τους χρόνια την φυσιολογία 20χρονων ατόμων».
Οι Τσιμάνε έχουν επίσης χαμηλότερο καρδιακό παλμό, αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος, συγκριτικά με τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα της διατροφής τους, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα και από ψάρια, και περιέχει πολύ λίγο κρέας και λιπαρά. Περπατάνε επίσης όλη μέρα, αφού πρέπει να μετακινούνται με τα πόδια από περιοχή σε περιοχή για να κυνηγήσουν και να ψαρέψουν ή είναι όλη μέρα όρθιοι σκάβοντας τη γη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοινό ρόφημα προστατεύει από την άνοια (επιστημονική έρευνα)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γλαύκωμα: Άγνοια για την πάθηση δείχνει διεθνής έρευνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαλεντίνα Μπαρτολίνι: «Η φλόγα σε καλεί να σκεφτείς»
- Γιατί έφτασε κοντά στο… κραχ η μπασκετική Μονακό! Φεύγει ο ζάπλουτος Φεντορίτσεφ, παρεμβαίνει το Πριγκιπάτο
- Νευρικότητα στις αγορές πετρελαίου, καθώς ο Τραμπ «χτίζει» πολεμικό κλίμα εναντίον του Ιράν
- Από τον Νίξον στον Κάρτερ – και στον Τραμπ: Έρχεται η τρίτη κρίση του δολαρίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.