• ΥΓΕΙΑ

    Απώλεια βάρους: Η αλήθεια πίσω απ’ τους μεγάλους μύθους

    weight-loss


    Στον έντονο διάλογο που υπάρχει γύρω από το θέμα «απώλεια βάρους» ακούγονται και πληροφορίες που δεν ευσταθούν.  Η παραπληροφόρηση αποπροσανατολίζει από το στόχο, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ποτέ.

    Ενημερωθείτε για τους μύθους που κυκλοφορούν, σχετικά με τη δίαιτα και το αδυνάτισμα και αξιοποιήστε τις αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας, ο οποίος θα πρέπει πάντα να είναι η απώλεια βάρους με ασφαλές τρόπο και διάρκεια στο αποτέλεσμα.

    1. Το βραδινό φαγητό παχαίνει

    Δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι το φαγητό αργά το βράδυ αυξάνει το βάρος. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως αυτό που παχαίνει είναι η μεγάλη πρόσληψη θερμίδων και ότι αυτοί που συνηθίζουν να τρώνε το βράδυ έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και να επιλέγουν υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία δεν είναι η ώρα του φαγητού, αλλά η ποσότητα και η ποιότητά του.

    2. Η λευκή ζάχαρη είναι πιο παχυντική από την καστανή και τη μαύρη

    Η αλήθεια είναι ότι και τα τρία ήδη ζάχαρης αποδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες (λευκή και καστανή 16/κουτ. και μαύρη 15/κουτ.). Αυτό που διαφέρει είναι η θρεπτική τους αξία, με την μαύρη ζάχαρη να έχει την υψηλότερη και την λευκή να μην περιέχει καθόλου θρεπτικά συστατικά. Κατά συνέπεια, όποιος θέλει να χάσει βάρος αυτό που πρέπει να κάνει είναι να μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνει, ανεξάρτητα  από το χρώμα της.

    3. Το λίπος πρέπει να αποκλειστεί από τη διατροφή

    Ο οργανισμός χρειάζεται τρεις θρεπτικές ουσίες για να λειτουργεί σωστά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Τα «καλά» λίπη, που  βρίσκονται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια, το αβοκάντο, οι ελιές και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά,  δίνουν ενέργεια, βοηθούν στην αναδόμηση των κυττάρων και συμβάλλουν στην παραγωγή των απαραίτητων ορμονών. Τα λίπη που πρέπει να περιοριστούν ή να αποφεύγονται είναι τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που βρίσκονται στα τρόφιμα όπως το βούτυρο, τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

    4. Το πολύ νερό βοηθά στην απώλεια βάρους

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, ωστόσο, δεν αποτελεί ακριβώς ένα βοήθημα για την απώλεια βάρους. Εάν το νερό σας κρατά μακριά από ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας, μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αλλά προσθέτοντας περισσότερο νερό στη διατροφή σας, χωρίς να αλλάξετε τίποτα άλλο, μην περιμένετε να κάνει διαφορά στο νούμερο που δείχνει η ζυγαριά σας.

    5. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

    Όπως ήδη θα ξέρετε, υπάρχουν δύο είδη υδατανθράκων: οι καλοί και οι κακοί. Οι κακοί υδατάνθρακες  βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα (αναψυκτικά, γλυκά, λευκό ψωμί, ζυμαρικά κ.α.) και καλό είναι να τους αποφεύγετε, αφού αποδίδουν στο σώμα πολλές θερμίδες, χωρίς να το τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, οι καλοί υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως κ.ά.), εκτός του ότι έχουν υψηλή θρεπτική αξία, βοηθούν και στην απώλεια βάρους, καθώς αφομοιώνονται από τον οργανισμό με αργότερο ρυθμό, με αποτέλεσμα να νιώθετε «χορτάτοι» για περισσότερη ώρα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ημικρανία: Αντιμετωπίστε την πριν καν αρχίσει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάουνα: Δείτε από ποιες σοβαρές ασθένειες προστατεύει τους άνδρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλαστά φάρμακα: Νέοι κίνδυνοι από τη ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ, προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί



    ΣΧΟΛΙΑ