• ΥΓΕΙΑ

    Γκίκας Μαγιορκίνης: Αύξηση της συμμετοχής των νέων στην επιδημία – Η έκκληση του καθηγητή (video)

    • NewsRoom

    Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ


    Έκκληση προς τα άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, μετά και την δραματική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο. 

    Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους νέους να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή η ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων. Όπως ανέφερε ο επ. καθηγητής, “η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.”

    Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημιολογική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40-50% χαμηλότερο του αναμενόμενου και την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

    «Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σε περιφέρειες του πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά, ανέφερε.

    Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει πλέον μια σαφή περαιτέρω αύξηση των νέων διαγνώσεων, επισημαίνοντας πως από τα σημερινά κρούσματα 250 αφορούν στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη στην οποία υπάρχει μία αυξητική τάση της τελευταίες ημέρες. Αναφερόμενος στους θανάτους επισήμανε ότι πλέον καταγράφονται τουλάχιστον επτά με 8 θάνατοι ανά ημέρα και όχι 5 όπως συνέβαινε πριν μια εβδομάδα. Για τους διασωληνωμένους, επισήμανε πως ο αριθμός τους παραμένει σταθερός και είναι πάνω από 80 κάθε μέρα.

    «Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας, ωστόσο η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα κρατάμε αποστάσεις αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους. Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

    Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην υφήλιο με τον ρυθμό των 400.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, έχοντας φτάσει τα 41 εκατ. συνολικά από την αρχή της πανδημίας. Η επιδημία στην Ευρώπη επεκτείνεται με ρυθμό 145.000 διαγνώσεων ανά ημέρα και 1.000 θανάτων ανά ημέρα. Το σύνολο των ασθενών που κατέληξαν με covid-19 στην Ευρώπη αγγίζει τα 240.000 άτομα.

    Αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Τσεχία η οποία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων στην Ευρώπη ανά 100.000 πληθυσμού, με περίπου 5.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 70 θανάτους ανά ημέρα, όπου λόγω της εξαιρετικά βεβαρημένης κατάστασης έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για πιθανό εθνικό lockdown, ώστε να περιοριστεί η έκταση της επιδημίας. Το Βέλγιο με σχεδόν 900 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από covid-19 από την αρχή της πανδημίας -την τρίτη βαρύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως- βιώνει εκτεταμένη επιδημιολογική επιβάρυνση. Και ήδη έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

    Ο επ. καθηγητής αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος «0», τονίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που είπε πως διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19 και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.

    Αναφέρθηκε τέλος στην επιλογή της Αθήνας για την εγκατάσταση των γραφείων του ΠΟΥ για την ποιότητα υγείας και ασφάλεια των ασθενών που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    «Η επιλογή της Αθήνας σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πανδημία, ο συμβολισμός της απόφασης σε σχέση με το σχετικά καλό επιδημιολογικό προφίλ της χώρα μας μέχρι τώρα, δίνει σε όλους μας το κουράγιο να συνεχίσουμε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε μέχρι τη λήξη της πανδημίας», είπε. Προσέθεσε ότι ιδιαίτερο λόγο για την επιλογή της Αθήνας έχει παίξει και η σχετικά πρόσφατη επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και υπενθύμισε ότι οι καπνιστές έχουν τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για βαρύ covid-19 και έκανε έκκληση για προσπάθεια αποχής από το κάπνισμα όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ