• ΥΓΕΙΑ

    Gerald Pier (Harvard Medical School) σε Goldman Sachs: 6 ερωτήσεις και απαντήσεις για την παραλλαγή Όμικρον

    • NewsRoom
    Gerald Pier (Harvard): Δίνει απαντήσεις για την παραλλαγή Όμικρον

    Gerald Pier


    Τη δική του οπτική αναφορικά με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον δίνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (Harvard Medical School) Gerald Pier ο οποίος μίλησε με στελέχη της Goldman Sachs.

    Πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή Όμικρον; Είναι πιο μεταδοτική;

    Σχετικά με την μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, ο καθηγητής Pier τονίζει ότι η έκταση των μεταλλάξεων καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Τούτου λεχθέντος, η μετάλλαξη Δέλτα είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που έχουμε δει, αναφέρει, και δεδομένου του θεωρητικού ορίου για το πόσες φορές μπορεί να αναπαραχθεί ένας ιός σε ένα μεμονωμένο κύτταρο, η Δέλτα βάζει ψηλά τον πήχη.

    Προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση η Όμικρον;

    Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν από έναν και μόνο γιατρό δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες για να δούμε τα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο και νοσηλείας και να εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι. Δεδομένης της πυκνότητας του πληθυσμού, της ηλικιακής διάρθρωσης του πληθυσμού και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, η Νότια Αφρική δεν είναι καλό σημείο αναφοράς για να βγάλουμε συμπεράσματα, σημειώνει.

    Μπορεί να διαφύγει του εμβολίου; 

    Αναφερόμενος στα εμβόλιο ως «όπλο» για την αντιμετώπιση της παραλλαγής, ο καθηγητής Pier επισήμανε πως ιστορικά, τα εμβόλια έχουν κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους έναντι σοβαρής ασθένειας και υπάρχουν πολλά μέρη της πρωτεΐνης ακίδας που διατηρούνται στην παραλλαγή Όμικρον. Εκτός εάν η Όμικρον είναι «σούπερ παραγωγός» ιικών σωματιδίων στα αρχικά στάδια της μόλυνσης, είναι απίθανο να τη δούμε να κατακλύζει το ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι πιο θανατηφόρα. Θα έχουμε λογικά δεδομένα γι’ αυτό από τις δοκιμές εξουδετέρωσης ορού σε 7-14 ημέρες.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι λιγότερο πιθανό να δούμε την παραλλαγή αυτή να διαφεύγει του εμβολίου σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης, αλλά εάν τα δεδομένα από άλλες περιοχές αρχίσουν να δείχνουν ουσιαστική «αποδυνάμωση» της Δέλτα, τότε η πιθανότητα διαφυγής θα αρχίσει να φαίνεται πιο πιθανή.

    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι την παραγωγή νέων (ενημερωμένων) εμβολίων;

    Ο καθηγητής Pier ανέφερε ότι όπως είπαν οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια mRNA είναι 100 ημέρες. Η τεχνολογία επιτρέπει πολύ εύκολα την επικαιροποίηση των εμβολίων, αλλά το θέμα που θα προκύψει εδώ θα είναι η ασφάλεια, λ.χ. πόσα άτομα θα πρέπει να εμβολιαστούν και πόσο καιρό να παρακολουθούνται ώστε να ληφθούν δεδομένα για την ασφάλεια και να μπορέσει η εταιρεία να πάει στις ρυθμιστικές Αρχές και να ζητήσει Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης. Υπάρχει δε και το θέμα της παραγωγής, όπως και των logistics (αποθήκευση – διανομή).

    Είναι αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά και αντιικά χάπια;

    Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα και αντιικά χάπια, ο Gerald Pier αναφέρει ότι είναι πιθανό να διατηρούν την τρέχουσα εκτίμηση αποτελεσματικότητας, ωστόσο σημειώνει ότι η Merck αναθεώρησε την εκτίμηση για την αποτελεσματικότητά τους στο 30% από 50% που ήταν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

    Πόσο πιθανό είναι να επιστρέψουν τα λοκντάουν;

    Τέλος, ο καθηγητής Pier σχετικά με τον κίνδυνο επιστροφής εκτεταμένων λοκντάουν, τονίζει ότι αυτή η πιθανότατα θα παραμείνει περισσότερο μια πολιτική απόφαση παρά μια ιατρική απόφαση.

    Διαβάστε επίσης:

    CEO Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον – Δεν θα είναι καλά τα πράγματα

    Υπουργοί Υγείας G7: Η παραλλαγή Όμικρον απαιτεί επείγουσα δράση



    ΣΧΟΛΙΑ