• ΥΓΕΙΑ

    CEO Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον – Δεν θα είναι καλά τα πράγματα

    • NewsRoom
    CEO Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον - Δεν θα είναι καλά τα πράγματα

    Ο CEO της Moderna Stéphane Bancel


    Συναγερμός σημαίνει και πάλι για την μετάλλαξη Όμικρον μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της Moderna ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μάλλον δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά όσο απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα.

    Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel ανέφερε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια, ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον.

    Ο ceo της Moderna δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

    «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, νομίζω, η αποτελεσματικότητα να είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

    «Νομίζω ότι θα υπάρxει μια ουσιαστική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’».

    Η δήλωση του Stephane Bancel έφεραν νέα αναταραχή στις αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για παράταση της πανδημίας με περισσότερα κρούσματα και θανάτους. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου έχασαν περισσότερο από ένα δολάριο, το αυστραλιανό νόμισμα έπεσε σε χαμηλό έτους και ο Nikkei γύρισε σε αρνητικό έδαφος.

    Από την περασμένη εβδομάδα, όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον, οι αγορές βρίσκονται σε φάση αβεβαιότητας. Την κατάσταση επιτείνει η έλλειψη στοιχείων, καθώς οι επιστήμονες ζητούν πίστωση χρόνου τεσσάρων με έξι εβδομάδων, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες, που θα ρίξουν φως στο πώς επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό η νέα μετάλλαξη.

    Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα από την Δέλτα σήμαναν συναγερμό, ωστόσο επήλθε μια σχετική -και προσωρινή;- ηρεμία από πληροφορίες ότι οι ασθενείς νοσούν με ήπια συμπτώματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δήλωση – βόμβα ΕΟΔΥ για Όμικρον: Πολύ πιθανό να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορά μας



    ΣΧΟΛΙΑ