• ΥΓΕΙΑ

    Φρούτα και λαχανικά “φουλ” στα φυτοφάρμακα– Λίστα 2018


    Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις εκδόθηκε από το Environmental Working Group (EWG) η λίστα Dirty Dozen (Βρώμικη Δωδεκάδα), η οποία περιλαμβάνει τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων για το τρέχον έτος.

    Στην κορυφή της «βρώμικης» λίστας  βρέθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι φράουλες. Περίπου το ένα τρίτο όλων των δειγμάτων φράουλας περιείχε τουλάχιστον 10 φυτοφάρμακα,  ενώ βρέθηκε και δείγμα με υπολείμματα 22 φυτοφαρμάκων, σημειώνει το EWG, η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που προβαίνει στην ετήσια αξιολόγηση από το 2004.

    Μετά τις φράουλες ακολουθεί το σπανάκι, με το 97% των δειγμάτων να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων, ενώ ακολουθούν τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια κ.ά.

    Εφέτος, στη λίστα προστέθηκαν και οι καυτερές πιπεριές, που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με εντομοκτόνα.

    Η έκθεση βασίζει τα συμπεράσματά της σε περίπου 39.000 δοκιμές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σε 47 φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, σχεδόν το 70% των “συμβατικά καλλιεργούμενων προϊόντων” (μη οργανικά) περιέχει φυτοφάρμακα και το 98% των φραουλών, των ροδάκινων, των  νεκταρινιών, των κερασιών και των μήλων περιέχουν τουλάχιστον ένα παρασιτοκτόνο.

    Στον αντίποδα (Clean Fifteen) βρίσκεται το αβοκάντο, το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο κ.ά.  Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν, αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιείχαν φυτοφάρμακα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

    Τα πιο “βρώμικα” (Dirty ozen): Τα πιο “καθαρά” (Clean Fifteen):
    1. Φράουλες 1. Αβοκάντο
    2. Σπανάκι 2. Καλαμπόκι
    3. Νεκταρίνια 3. Ανανάς
    4. Μήλα 4. Λάχανο
    5. Σταφύλια 5. Κρεμμύδια
    6. Ροδάκινα 6. Γλυκά μπιζέλια, κατεψυγμένα
    7. Κεράσια 7. Παπάγια
    8. Αχλάδια 8. Σπαράγγια
    9. Ντομάτες 9. Μάνγκο
    10. Σέλινο 10. Μελιτζάνες
    11. Πατάτες 11. Πεπόνια
    12. Γλυκιά πιπεριές 12. Ακτινίδια
    Συν: Καυτερές πιπεριές

     

    13. Κανταλούπες (είδος πεπονιού)

    14. Κουνουπίδι

    15. Μπρόκολο

    Οι επιπτώσεις στην υγεία

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα φυτοφάρμακα και τα παρασιτοκτόνα μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως ο καρκίνος, τα προβλήματα αναπαραγωγής, τα προβλήματα στο ανοσοποιητικό ή το νευρικό σύστημα.

    Δύο πρόσφατες μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε παρασιτοκτόνα και των προβλημάτων γονιμότητας μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

    Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες προϊόντων με περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων (Dirty Dozen), ημερησίως, ήταν 26% λιγότερο πιθανό να έχουν μια επιτυχή εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σχέση με τις συμμετέχουσες που έτρωγαν λιγότερες μερίδες αυτών των τροφών. Οι άνδρες συμμετέχοντες που κατανάλωναν προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας είχαν φτωχότερη ποιότητα σπέρματος. Και οι δύο μελέτες κατέγραψαν ζευγάρια που είχαν απευθυνθεί σε κλινική γονιμότητας και διαπίστωσαν ότι η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με χαμηλά κατάλοιπα (Clean Fifteen) δεν συσχετίστηκε με προβλήματα γονιμότητας.

    Ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τοξικότητα των ουσιών αυτών είναι τα παιδιά. «Έρευνες υποδεικνύουν πως τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές στην υγεία των παιδιών, μεταξύ άλλων γενετικές ανωμαλίες, άσθμα και καρκίνο», σημειώνουν οι συντάκτες έκθεσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) που συντάχθηκε το 2012.

    Η AAP, η οποία εκπροσωπεί 66.000 Αμερικανούς παιδιάτρους , συνιστά στους γονείς να συμβουλεύονται τον Οδηγό του Καταναλωτή του EWG προκειμένου να μειώσουν την πρόσληψη φυτοφαρμάκων από τα παιδιά τους.

    Το σωστό πλύσιμο

    Η επιστημονική ομάδα Connecticut Agricultural Experiment Station αναφέρει πως το ξέπλυμα ενός τροφίμου με νερό βρύσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος στην εξάλειψη των καταλοίπων φυτοφαρμάκων, με την προϋπόθεση ότι αυτό διαρκεί για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ήπια απορρυπαντικά είναι απλώς περιττά, καθώς δεν απομακρύνουν μεγαλύτερη ποσότητα από τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.    Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης απέδειξε πως το διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού είναι ένας τρόπος για να καθαρίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά περισσότερο και πιο σωστά.

    Οι απόψεις διίστανται

    Το EWG συνιστά σε όσος θέλουν να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά της «βρώμικης λίστας» να επιλέγουν αυστηρώς οργανικά.

    Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που βλέπουν την έκθεση με σκεπτικισμό. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σήμερα είναι “ασφαλέστερα από ποτέ.” Η Συμμαχία για τη Διατροφή και τη Γεωργία, η οποία εκπροσωπεί βιολογικούς και μη βιολογικούς καλλιεργητές, δήλωσε ότι ο κατάλογος Dirty Dozen είναι “ανυπόστατος”. Επισημαίνει τα δεδομένα του υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα οποία δείχνουν ότι το 99% των υπολειμμάτων είναι “πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας” που ορίζει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

    Πηγές: WHO, EWG, CNN, USA TODAY

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ακόμα και μια νύχτα αϋπνίας αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς το στέγνωμα των χεριών μπορεί να σκοτώσει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιο είδος αρτηριακής πίεσης είναι το πιο επικίνδυνο;



    ΣΧΟΛΙΑ