• ΥΓΕΙΑ

    Φάρμακο: Εντός του Απριλίου η Θετική Λίστα

    • NewsRoom
    φάρμακα


    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης θα δημοσιευθούν εντός του Απριλίου, με την ανάρτηση της πρώτης Θετικής Λίστας (φάρμακα που αποζημιώνονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης), που συντάχθηκε υπό το νέο καθεστώς, όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Ποδηματάς, από το βήμα του 3ου Health Innovation Conference (#hic19) .

    Η διαπραγμάτευση για τα μισά φάρμακα που έχουν έρθει στην Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί, υποστήριξε ο κ. Ποδηματάς, στο πλαίσιο της συζήτησης που έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου. Μάλιστα, ανέφερε πως αναζητείται τρόπος ώστε να γίνεται ενημέρωση για τα εν λόγω σκευάσματα πριν την ανάρτηση του Θετικού Καταλόγου, αναρτώντας για παράδειγμα την εισήγηση προς τον Υπουργό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής HTA και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Καθηγητή Α.Π.Θ., Δημήτρη Κούβελα, τα φάρμακα που περιμένουν να αξιολογηθούν είναι περισσότερα από 100.

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου την έκδοση συμπληρωματικών λιστών για κάθε φάρμακο.  Ωστόσο σημείωσε: “Τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν. Βάσει των δικών μας στοιχείων έχουν υποβληθεί κάτι λιγότερο από 100 αιτήσεις, αρκετές από αυτές έχουν ξεπεράσει τον ορίζοντα των 180 ημερών. Βλέπω έναν κίνδυνο μποτιλιαρίσματος στη διαπραγμάτευση». Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό της φαρμακοβιομηχανίας, υπογραμμίζοντας: «Πως μπορούμε να συζητάμε για αξιολόγηση από τη μία και για clawback από την άλλη;”.

    Επιπλέον, τόσο ο κ. Παπαδημητρίου όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτείας ανέφεραν πως και είναι σε καλό σημείο, οι συζητήσεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και το κίνητρο της απαλλαγής από το clawback για τις εταιρίες που διενεργούν κλινικές μελέτες.

    «Το ζήτημα είναι να μη δουν οι ασθενείς το κενό στην πρόσβαση τους στις θεραπείες, να μεγαλώνει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Π. Αποστολίδης. Πρότεινε, δε, να επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από ΕΜΑ και ΕΟΦ. «Δε νομίζω ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη του «μη χείρον, βέλτιστον». Όλοι μιλάν για διεύρυνση παραμέτρων, ένα σύστημα πολύ πιο ευέλικτο», ανέφερε ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Adjunct Professor και Επικεφαλής Ανάπτυξης Ερευνών στο Ινστιτούτο WifOR.

    Τόσο ο κ. Ποδηματάς όσο και ο κ. Κούβελας υπογράμμισαν την ανάγκη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων όλων των κλινικών μελετών, που πέρα από τη διαφάνεια συμβάλλει και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, πρακτική που δεν είναι αυτονόητη ή ευρέως διαδεδομένη.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες αλλαγές στην αποζημίωση γυαλιών και ειδικής αγωγής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με την πολιτεία ζητάει η φαρμακοβιομηχανία



    ΣΧΟΛΙΑ