• ΥΓΕΙΑ

    Φάρμακα: Μόλις μία νέα δραστική ουσία στη «θετική λίστα» τα τελευταία δύο χρόνια


    Εκτός του επικαιροποιημένοου Καταλόγοου Αποζημιούμενων Φαρμάκων, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονται τα νέα καινοτόμα φάρμακα, παρά τις δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές.

    Στην πρώτη ουσιαστική αναθεώρησή του εδώ και 2 χρόνια, μεταξύ των 195 συσκευασιών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, βρίσκεται μόνο μία νέα δραστική ουσία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους κύκλους της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας.

    Το PhRMA Innovation Forum, το οποίο εκπροσωπεί  26 κορυφαίες εταιρείες που στηρίζουν την καινοτομία στη φαρμακευτική βιομηχανία, επισημαίνει ότι δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων, καινοτόμων φαρμάκων εκκρεμούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του περί μη έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται σε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σημειώνεται ότι υπάρχουν αιτήματα που έχουν κατατεθεί ακόμα και πριν από 2 έτη, και αφορούν καινοτόμα φάρμακα και νέες ενδείξεις που έλαβαν έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές το 2017 και το 2018.

    «Σε αυτό το χρονικό διάστημα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται έντονα λόγω της πανδημίας της COVID-19, η πρόσβαση στην πιο σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή δύναται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτροπή νοσηλειών και επισκέψεων στις δομές υγείας της χώρας, θωρακίζοντας ουσιαστικά το σύστημα υγείας μας. Καλούμε  την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των σχετικών Επιτροπών να κινητοποιηθούν άμεσα και να προχωρήσουν στην  ένταξη νέων δραστικών ουσιών και ενδείξεων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρει το PIF, τονίζοντας ότι οι υπέρμετρες καθυστερήσεις της τελευταίας διετίας πρέπει να έρθουν σε ένα τέλος προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ουσιαστικό αποτέλεσμα σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχει. Ο ίδιος σημείωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε διάφορους λόγους –μεταξύ των οποίων και οι βραδείς ρυθμοί στελέχωσης των επιτροπών- τονίζοντας ότι οι καλές προθέσεις των μελών τους, δεν συνοδεύονται από απτά αποτελέσματα.

    “Είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας να αναλάβει μέριμνα ώστε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα των 180 ημερών, που η ίδια έχει εισάγει. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, αλλά προς το παρόν τα γεγονότα διαψεύδουν τις προθέσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

    Τροχοπέδη στην ομαλή εισαγωγή νέων φαρμάκων αποτελεί και το “τέλος εισόδου” 25%, η σταδιακή κατάργηση του οποίου είχε εξαγγελθεί τόσο από την προηγούμενη όσο και από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά προς το παρόν δεν έχει νομοθετηθεί.

    “Είναι ένα μέτρο εντελώς άστοχο, άκυρο και σε κάθε περίπτωση αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης”, τόνισε ο κος Παπαδημητρίου, κατά την παρουσίαση των προτάσεων της φαρμακοβιομηχανίας για ένα ισχυρό σύστημα υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ